Biases i grupper
Er du leder for en afdeling, hvor I minder meget om hinanden i baggrund, etnicitet, køn og alder, bør du være opmærksom på, at der er en risiko for, at I bliver konforme i jeres måde at tænke på.
De to erhvervspsykologer betegner denne form for bias som groupthink, og henviser til en række forsøg, som socialpsykologen Solomon Asch gennemførte i 1950’erne, hvor han undersøgte beslutninger under gruppepres.
Asch inviterede en forsøgsperson ind i et laboratorium med syv andre deltagere, hvor de skulle se på tre streger og angive, hvilken af de tre streger, der var længst. Det, forsøgspersonen ikke vidste, var, at de syv andre deltagere var skuespillere, som var blevet instrueret i at give et forkert svar.
Selvom deltagerne indledningsvist var overbeviste om deres svar, blev de usikre og i tvivl om deres eget svar. Og det endte med, at 75 procent af forsøgspersonerne ændrede deres svar, så det passede med flertallet.
»Forsøget siger rigtig meget om, hvordan vi som mennesker hele tiden prøver at tilpasse os den gruppesammenhæng, vi er i. Vi har ikke lyst til at skille os for meget ud,« siger Vibeke Lunding Gregersen.
Du kender sikkert følelsen af at sidde til et møde, hvor der bliver fremlagt en idé eller et forslag, som du ikke synes er så godt eller relevant – men alle andre i gruppen lader til at synes, det er fint. Alene af den grund, giver du måske ikke udtryk for, hvad du egentlig synes.
Nogle organisationer forsøger at imødegå denne bias ved at bruge såkaldte shadow boards, hvor direktion og topledelse rådfører sig med en gruppe af helt andre typer mennesker. Shadow boardet kommer på besøg hver tredje måned og udfordrer ledelsen på strategien og forretningsmæssige beslutninger.
»Et shadow board består af nogle mennesker, som tænker helt anderledes end direktionen og får på den måde lov til at være djævlens advokat, hvilket er en rigtig god måde at udfordre bias på,« siger Louise Dinesen.