Nye perspektiver
Elis har også sat fokus på diversiteten blandt de timelønnede medarbejderne under ledelsesniveauet, fortæller Natja Aaberg Hornsbæk.
»Det handler om, hvordan vi bedst kommunikerer til dem, hvad virksomheden står for, og hvordan vi gerne vil have folk til at arbejde sammen.«
For det kan føre til konflikter og misforståelser, når der er store kulturelle forskelle blandt de ansatte, har Elis erfaret. Nogle har måske en hård tone sammenlignet med, hvordan det normalt foregår på en dansk arbejdsplads. De steder, hvor der har været den slags udfordringer, har der været afholdt møder med fokus på virksomhedens værdier, og hvordan de gerne skal komme til udtryk i, hvordan man er over for hinanden, og hvordan man samarbejder.
Udover omgangsformen kan det for nogle udenlandske medarbejdere være svært at tale med chefen én til én, fordi det ikke er noget, man gør på en arbejdsplads i hjemlandet. Det stiller krav til lederne ude på vaskerierne, og derfor er træning i at arbejde på tværs af forskellige kulturer en del af den interne lederuddannelse. I nogle kulturer kan det for eksempel blive misforstået, hvis lederen bruger humor.
»De er måske ikke vant til den form for dialog med lederen i det land, de kommer fra,« som Natja Aaberg Hornsbæk formulerer det.
For at undgå misforståelser og skabe tillid mellem medarbejder og leder, har Elis desuden besluttet, at alle medarbejdere skal have én til én-samtaler med deres leder, men virksomheden træder varsomt, især hvis det er en nyansat.
»Vi er ved at vurdere, hvordan vi sikrer, at det bliver en god oplevelse for den ansatte, fordi det for nogle er en overvindelse at skulle ind på chefens kontor.«
Det kunne måske være nærliggende at sammensætte medarbejdergrupperne, så de enkelte ansatte så vidt muligt arbejder sammen med nogen med samme baggrund for at undgå problemer. Men Elis har valgt en anden vej.
»Vi prøver at blande nationaliteterne i alle vores afdelinger, fordi vi kan se, at hvis vi ikke har den blanding, og der for eksempel er for mange af én nationalitet, så bliver det nemt dem, der kommer til at bestemme, hvordan tingene skal være, eller en stor gruppe begynder at kommunikere på deres eget sprog. Så vi forsøger at sikre en forskellighed ude i afdelingerne,« siger Natja Aaberg Hornsbæk.
For på trods af, at Elis ikke vil bruge ‘fluebensdiversitet’ og ansætte ud fra for eksempel køn eller alder, så er HR-direktøren overbevist om, at diversitet i sidste ende er en gevinst.
»Altså jeg bliver så glad hver gang, jeg er ude i en afdeling, og folk kommer hen og taler med mig og fortæller stort og småt om arbejdet. For eksempel, at vi bør flytte rundt på nogle arbejdsstationer. Vi får nogle perspektiver med, som vi aldrig ville have fået med, hvis vi alle sammen lignede hinanden og havde samme tilgang til at løse opgaverne.«