Flertal af ledere vil gerne tilbage på kontoret, viser analyse fra Lederne
Analyse

Flertal af ledere vil gerne tilbage på kontoret

22. april 2021

Selvom mange ledere gerne vil arbejde mere hjemmefra efter coronakrisen, takker to ud af tre ledere pænt nej tak til at blive distanceleder på fuldtid. Ifølge Ledernes chefkonsulent og DTU-forsker er det et godt signal fra lederne, da hjemmearbejde på fuldtid kan risikere at skade virksomhedernes sammenhængskraft på sigt.

Gå til Action card
Mange ledere står og tripper for at komme tilbage på arbejdspladsen. For selvom coronakrisen nødvendiggjorde, at flere tusind både ledere og medarbejdere måtte arbejde hjemmefra – og at det her gik op for mange, at der også er store fordele ved at arbejde hjemme – så ønsker lederne på ingen måde at gøre fuldtidshjemmearbejdet til en permanent løsning.

Det viser en ny undersøgelse, som Lederne har udarbejdet i samarbejde med DTU, hvor der indgår svar fra 1.016 ledere, som i øjeblikket arbejder helt eller delvist hjemmefra.

I undersøgelsen svarer 67 procent af lederne, at de helst vil være leder på kontoret frem for distanceleder, mens 11 procent af lederne foretrækker distanceledelsen. 21 procent af lederne har ingen umiddelbare præferencer.

Ifølge chefkonsulent hos Lederne Signe Tønnesen er tallene ikke overraskende, da mange ledere har erfaring med – og er gode til – at udøve ledelse på stedet og endnu ikke har opbygget stærke kompetencer i, og faste procedurer for, at lede på distancen.

»Før coronakrisen var der masser af ledere, der aldrig havde prøvet at lede på distancen. Så det er nogle helt nye kompetencer og arbejdsgange, de har skulle vænne sig til under coronakrisen. For de fleste har det været krævende at skulle navigere i, samtidig med at vi har haft en samfundskrise, hvor der har været stor usikkerhed om mange andre ting,« siger Signe Tønnesen.

At lederne udtrykker et forbehold i forhold til hjemmearbejde, skyldes også at ledelse i sin grund-essens handler om mennesker og menneskelig kontakt. Det forklarer Christine Ipsen, som er lektor ved DTU Management og forsker i ledelse.

»En leder er leder – både for den enkelte, men i høj grad også for fællesskabet. Og det fælleskab kan blive udfordret, hvis alt arbejde foregår på distancen. Når mennesker er fysisk sammen, har det betydning for vidensdelingen, synergien i samarbejdet, kulturen og værdierne i virksomheden og meget, meget mere. Så når vi arbejder adskilt, er der noget af alt det, som risikerer at gå tabt. Det er den erfaring, lederne har gjort sig efter et år med hjemmearbejde,« siger Christine Ipsen.

Det kan blandt andet handle om udviklingsopgaver, nye projekter, der skal sættes i gang eller introduktionen af nye kolleger, som bliver mere vanskeligt og måske også langsommere, forklarer hun.

Den pointe kan Ledernes chefkonsulent Signe Tønnesen nikke genkendende til.

»Når vi arbejder digitalt, mister vi nogle aspekter af den interaktion og det samarbejde, der naturligt opstår, når man sidder fysisk sammen og arbejder. Man kan godt genskabe dele af det på skærmen, men vi kan ikke ignorere, at den uformelle samtale og smalltalken får sværere vilkår. Og det gør det sværere for medarbejderne at opbygge og bevare relationer til hinanden – særligt på tværs af teams og afdelinger,« siger hun.

Hjemmearbejde kan udfordre fælleskabet

Trods faldgrupperne ved hjemmearbejde, har hjemmearbejdet under coronakrisen også vist, at hjemmearbejde i nogle tilfælde kan styrke produktiviteten – ligesom mange både ledere og medarbejdere også har nydt den store fleksibilitet, der ligger i at kunne arbejde hjemmefra.

Derfor undrer det hverken Christine Ipsen eller Signe Tønnesen, at flertallet af de hjemmearbejdende ledere har et ønske om at arbejde mere hjemmefra efter coronakrisen, end de gjorde før coronakrisen – ligesom undersøgelser også har vist, at mange medarbejdere har det samme ønske.

Det centrale nøgleord her er derfor at finde en god balance.

»Mere hjemmearbejde handler ikke kun om den enkeltes behov og personlige ønsker til fleksibilitet i forhold til at møde på kontoret. Der er mere på spil for fællesskabet og virksomheden. Derfor har virksomhederne og lederne en opgave i forhold til at opbygge og understøtte de strukturer, der skal til for at skabe succes med mere hjemmearbejde i fremtiden,« siger Christine Ipsen.

Hertil supplerer Ledernes chefkonsulent Signe Tønnesen:

»Hvis vi fremadrettet kommer til at arbejde mere hjemmefra, end vi gjorde før – og det er jeg overbevist om, at vi gør – så får mange ledere en ny udfordring og et nyt ansvar i forhold til sikre fælleskabet og sammenhængskraften på arbejdspladsen, så man som team stadig er opmærksom på at hjælpe hinanden. I stedet for at hugge sten hver for sig, skal vi bygge katedraler sammen – og det kan være svært, hvis man ikke ved, hvilke sten ens kolleger er i gang med hugge,« siger Signe Tønnesen.

Andre artikler om ledelse under corona

Rasmus Meyer går på stranden

26-årige Rasmus har skabt en lederkarriere i Sierra Leone

Rasmus Meyer var bare 22 år, da han blev udnævnt til landechef for det danske shippingselskab OBT i Sierra Leone. Siden da er både omsætning og medarbejderskare firdoblet. Den autodidakte leder har skabt en arbejdsplads med plads til både kulturforskelle og fejl.
12 min.
Petter Storedalen

Hotel- og rejsekongen blev ramt af den perfekte storm. Her er hvad du kan lære af ham om kriseledelse

En af Nordens mest succesrige forretningsmænd, den norske milliardær Petter Stordalen, der blandt andet ejer rejseselskaberne Spies og Ving, røg til tælling, da corona-krisen sendte hans imperium i lockdown. I et interview med Lederstof.dk fortæller han, hvorfor ledelse i en krisetid handler meget mere om mennesker end om penge - og om vigtigheden af at vise tillid, sårbarhed og åbenhed.
14 min.
Louise Dinesen & Vibeke Lunding-Gregersen
Lederhjerne

Kan dine medarbejdere arbejde for meget hjemme?

Der er nye forventninger til et fleksibelt arbejdsliv efter pandemien. Men det stiller høje krav til ledernes evne til at skabe følgeskab og sammenhængskraft i deres teams.
37 min.
Casper Bengtson

Pladeselskabsdirektøren hader businesslingo og smarte ledelsesmodeller

10 min.
Rie Helmer
HYBRID LEDELSE

Skærmen fremhæver både dine gode og dårlige sider

Under Corona blev mange tvunget til at lede gennem skærmen uden præcis at vide, hvordan man gør. Men ledelse uden den særlige energi, der er i det fysiske rum, kræver bevidsthed og træning. Det fortæller tidligere TV-vært og forfatter Rie Helmer Nielsen.
13 min.
Christian Baltzer er CEO i Codan Danmark og dyrker hybrid ledelse.
Hybrid ledelse

»På skærmen er du nødt til at tro på, at du har folk med dig«

CEO i Codan Danmark Christian Baltzer kan sagtens gå 14 dage uden at se en medarbejder fysisk. Når han leder virtuelt, skal han være skarp på sin fortælling og skrue op for sine virkemidler.
5 min.