At lederne udtrykker et forbehold i forhold til hjemmearbejde, skyldes også at ledelse i sin grund-essens handler om mennesker og menneskelig kontakt. Det forklarer Christine Ipsen, som er lektor ved DTU Management og forsker i ledelse.
»En leder er leder – både for den enkelte, men i høj grad også for fællesskabet. Og det fælleskab kan blive udfordret, hvis alt arbejde foregår på distancen. Når mennesker er fysisk sammen, har det betydning for vidensdelingen, synergien i samarbejdet, kulturen og værdierne i virksomheden og meget, meget mere. Så når vi arbejder adskilt, er der noget af alt det, som risikerer at gå tabt. Det er den erfaring, lederne har gjort sig efter et år med hjemmearbejde,« siger Christine Ipsen.
Det kan blandt andet handle om udviklingsopgaver, nye projekter, der skal sættes i gang eller introduktionen af nye kolleger, som bliver mere vanskeligt og måske også langsommere, forklarer hun.
Den pointe kan Ledernes chefkonsulent Signe Tønnesen nikke genkendende til.
»Når vi arbejder digitalt, mister vi nogle aspekter af den interaktion og det samarbejde, der naturligt opstår, når man sidder fysisk sammen og arbejder. Man kan godt genskabe dele af det på skærmen, men vi kan ikke ignorere, at den uformelle samtale og smalltalken får sværere vilkår. Og det gør det sværere for medarbejderne at opbygge og bevare relationer til hinanden – særligt på tværs af teams og afdelinger,« siger hun.