Undgå overtræk på dine egne ressourcer
Både Rasmus Bech og Karsten Jefsen opfordrer potentielle ledertalenter til at reflektere over opgaven, før de skriver kontrakt med et lederjob.
»Man skal ikke bare lade sig smigre af titlen eller lønnen. Du skal kende dig selv, både dine styrker og svagheder. Og så skal du overveje, om det passer med jobbet,« siger Rasmus Bech.
»Hvis du kun siger ja på grund af bonusordninger, aktieoptioner og alt det andet, de lokker folk i fordærv med, så skal du nok sige nej. Du skal have fokus på en rolle som katalysator, hvor du sætter andre i spil, og så skal man have det, jeg kalder praktisk kynisme. Som leder skal du også kunne eksekvere på det, andre har besluttet,« siger Karsten Jefsen.
Michael Uhrenholt pointerer, man skal være forsigtig med at udnævne bestemte karaktertræk som no-go for at gå ledelsesvejen. En meget detaljeorienteret leder vil i nogle virksomheder være gift for medarbejdernes motivation, men der kan sagtens være brancher og virksomheder, hvor detaljerne er så vigtige, at det er en fordel.
På ét område ser han dog en oplagt risiko. Mange ledere skal lære at passe på sig selv.
»Der er mange arbejdsgivere, som nyder godt af det, man kan kalde et storesøstersyndrom. I vores rådgivning møder vi især mange kvindelige mellemledere, som tager ansvar, er super loyale og utroligt arbejdsomme. Nogle af dem møder vi desværre for sent. Den ressource, de trækker på, er dem selv, og det kan altså betyde, at der bliver et overtræk, så du ikke kan holde til det. Som leder skal du også kunne prioritere din egen tid og energi, og du skal kunne leve med, at det ikke er alle opgaver, som skal løses til perfektion. Den overvejelse er god at have, inden man går ind i et lederjob. Og det er vigtigt at huske, når man sidder i et lederjob,« siger Michael Uhrenholt.