Vi halter bagefter
Ismiris: Innovation og fremdrift i fremtidens virksomheder afhænger af ét fuldstændigt afgørende parameter. Nemlig at ledere forstår at tiltrække dygtige medarbejdere, som samtidig udgør en mangfoldig blanding i forhold til køn, alder, uddannelse, etnicitet og nationalitet. Det er en værdi i sig selv at besidde stor mangfoldighed, så medarbejderne kommer med så mange forskellige og originale ideer som overhovedet muligt. Desværre viser data, at vi i Danmark lige på det område halter gevaldigt efter de lande, vi normalt sammenligner os med.
Jeg er enig med Thomas Thune Andersen, som er bestyrelsesformand for Ørsted, når han påpeger, at dilemmaet ved diversitet er, at det er besværligt. Det er alt andet lige mere krævende at lade sig udfordre af mennesker, der skubber til ens forudindtagede opfattelse af, hvordan verden hænger sammen. Og det kommer ikke af sig selv. Man er nødt til at træffe et aktivt valg om at være en leder, der modarbejder et miljø med selvkloning og intolerance overfor forskellighed.
Den gode nyhed er, at det er besværet værd. Man vinder ved at inkludere andre end de velkendte, når der skal sættes en ny retning, udvikles og eksekveres.
Ledelse er en tillidssag
Mellon: Jeg vil vende tilbage til noget af det, som du siger karakteriserer den gode leder. At han eller hun er ydmyg, besidder selvjustits, er nysgerrig og accepterer sine begrænsninger. Mener du, at alle kan lære det – og blive kompetente ledere?
Ismiris: At være leder er et krævende job, hvor man hele tiden skal kunne stå på mål for sine beslutninger og handlinger – også på det moralske område. Det er helt afgørende som leder, at man kan gå foran og være en rollemodel. Og hvis man ikke evner det, er det nok ikke ledelse, man er bedst egnet til at beskæftige sig med. Det er en tillidssag at være leder. Det er ikke anderledes, end at det ikke er alle, der kan blive pilot eller frømand.
Mindre magtfuld, mere ydmyg
Mellon: Der er nogle, som peger på, at ledere selv skal udvide og udfylde eller ligefrem på dominerende vis indtage ledelsesrummet. Hvis jeg forstår dig korrekt, så skal ledere ikke fokusere på at få mere magt og indflydelse?
Ismiris: At kunne bane vejen for være i øjenhøjde med andre – at skabe medbestemmelse og fælles ejerskab – det skaber tillid og engagement. Det er, hvad man vinder ved at positionere sig som mindre magtfuld og i stedet mere ydmyg. På den måde giver man faktisk mere plads til andre i ledelsesrummet.
Jeg kan ikke huske, hvem der har sagt det, eller hvor jeg har læst det, men sætningen har bidt sig fast: Hvis du vil tæt på andre mennesker, er alt, hvad du behøver at gøre, at åbne dig for støtte og bede om hjælp. Det er i virkeligheden meget enkelt. Det tror jeg, at vi ledere kan blive bedre til. Man skal ikke være så bange for at åbne ledelsesrummet for andre. Det er i virkeligheden meget hyggeligere og sjovere, når man er sammen om at gøre en forskel.