Der er en scene i DR-programmet ’Cheferne – jagten på talentet’, hvor tre af deltagerne sidder sammen på bagsædet af en minibus. Deltagerne skal vise deres evner i kriseledelse og er på vej ud i en skov, hvor de skal bygge en tovbro og hjælpe en tilskadekommen person over en kløft.
I minibussen taler de tre om, hvordan de skal løse opgaven. Den ene af deltagerne, Pi, som er i starten af 20’erne, fortæller, at hun bestemt ikke er bange for at være den første til at prøve noget. Anderledes tilbageholdende er den over ti år ældre Sia.
Men så, efter de to andre har talt, bryder hun ind. Der er noget, hun bliver nødt til at fortælle, inden de når ud i skoven.
»Jeg har tidligere følt en stor skam over den her slags fysiske konkurrenceøvelser. Især da jeg var barn. Jeg følte mig forkert. Nok også fordi jeg engang vejede mere. Det føltes som at være det svage led, den, der slower teamet ned,« siger hun.
Det er ikke altid, hun har fået sagt fra. Som dengang på et teambuilderkursus, hun var på med en virksomhed, hvor medarbejderne skulle hjælpe hinanden over en høj bjælke.
»Jeg endte med at slå mig ret meget, fordi jeg bare skulle have det overstået og ikke turde sige fra. Det var over min grænse. Og derfor deler jeg det her med jer. Det skal ikke ske igen.«
I dag ser Sia tilbage på scenen fra skoven som noget af det mest lærerige ved at være med i tv-programmet.
»Vi havde et helt vildt godt samarbejde under den opgave. Og det tror jeg hænger sammen med, at jeg turde være sårbar og ikke forsøgte at være noget, jeg ikke er. Det gjorde det ikke bare lettere for mig, men også for de andre, fordi de vidste, hvad de skulle tage hensyn til. Så fordi jeg turde udstille min egen svaghed, så fandt vi en vej, hvor ingen blev hægtet af, og hvor vi alle stod tilbage som vindere,« siger Sia, da vi taler med hende få dage før publiceringen af det sidste afsnit, hvor hun bliver kåret som den endelig vinder.
Oplevelsen i skoven var »lidt af en øjenåbner,« fortæller hun. Nu stod det klart for hende, at du som leder ikke behøver at fremstå som en alvidende, ufejlbarlig superwoman, der kan forcere selv den højeste bjælke med et smil på læben.
»Det fortalte mig, at jeg var bedst, når jeg turde være mig selv med alle de fejl og mangler, jeg har,« som hun siger.
Mange unge tøver i dag med at vælge ledervejen. Måske fordi de har mødt for mange af den type ledere, der forsøger at fremstå perfekte og i øvrigt ikke er interesserede i at lytte på andre end sig selv, mener hun.
»Hvis det er det, man forbinder ledelse med, så kan jeg godt forstå, hvorfor nogle hellere vil noget andet,« siger hun.
Men heldigvis er der sket et skifte, mener hun, der peger i en anden retning. En retning, hvor lederen i højere grad lytter og tør være sårbar, og hvor det ikke er afgørende, om du går på arbejde i skjorte og blanke sko.
»Tidligere var det nok, at du leverede resultater – også selvom du tabte en masse folk undervejs, som gik ned med stress og brændte ud. Men det er jo ikke en arbejdsplads, hvor man gider at være i længden. Og hvis folk smutter, så har du ikke rigtigt vundet. I hvert fald ikke i min optik,« siger hun.
»Heldigvis tyder meget på,« fortsætter hun »at vi ikke længere vil nøjes med det dygtige røvhul. Folk vil gerne have en leder, der tør stå ved sig selv på godt og ondt, og som interesserer sig oprigtigt for sine ansatte.«
Og sådan en leder er Sia. I hvert fald ifølge dommerpanelet i programmet, som består af topcheferne Lars Sandahl Sørensen (CEO i Dansk Industri), Anne Buchardt (Head of Private Banking & Investment i Danske Bank) og Casper Kirketerp-Møller (CEO i Clever).
I programseriens sidste scene, hvor Sia står i en lyserød striktrøje, skotskternede bukser og store tunge, guldøreringe, lyder det blandt andet fra panelet, at hun er »åben, empatisk og stiller spørgsmål til sine omgivelser,« at hun »formår at få folk til at arbejde virkelig godt sammen,« og at hun »har vist os alle sammen, at det at være en god leder ikke har en fast form. Man skal ikke nødvendigvis gå i skjorte og slips. Ledelse handler om at være rigtig god til mennesker. Og det er Sia.«