Charlie Rødgaard sidder på en stol
»Selvfølgelig opbygger du en vis erfaring med årene, men for mig er det vigtigere, hvad du har oplevet i dit liv, hvad du er for et menneske, og hvordan du går til den opgave, der hedder ledelse,« siger Charlie Rødgaard, CEO hos Adeno. Foto: Christian Als
ALDERSBIAS

Her er CEO’en virksomhedens alleryngste mand

17. oktober 2024

Charlie Rødgaard fortæller kun sin alder, hvis folk spørger. Han er 28 – og bange for ikke at blive taget seriøst, hvis folk opdager, hvor ung han er. Nu fortæller han sin historie for at give andre unge mod på lederlivet.

Gå til Action card

Da IT-firmaet Adenos knapt 30 medarbejdere for nylig var på firmatur i Nice i Sydfrankrig for at blive rystet sammen som team, satte den eksterne coach, som noget af det første, gang i en diversitetsøvelse, hvor alle blev bedt om at stille sig op på en lang række, fordelt på alder.

Overraskende, for specielt nogle af de senest tilkomne, kom Adenos CEO til at stå allerforrest. Direktøren er nemlig den yngste blandt alle virksomhedens medarbejdere.

»I tiden inden havde vi ansat mange nye, så det var ikke alle, jeg havde nået at tage en alderssnak med. Nogle af dem blev meget overraskede over, at jeg var den yngste mand i firmaet, og spurgte, om jeg ikke skulle rykke længere ned,« fortæller Charlie Rødgaard.

Den 28-årige CEO husker teamøvelsen som grænseoverskridende. For selv om han allerede har 10 års ledererfaring – og har været øverste chef i Adeno i to år – er det svært for ham at tale om sin alder. Når han præsenterer sig selv, springer han altid den del over. Og han nævner kun sin alder for folk, han ikke kender, hvis han bliver spurgt direkte om det, fordi han ellers er bange for ikke at blive taget seriøst.

»Jeg vil gerne have, at folk vurderer mig på mine kompetencer og ikke min alder. Hvis jeg som noget af det første italesætter min alder, føler jeg, at jeg bliver sat i en bås, som jeg skal kæmpe mig ud af. Så har jeg nogle minuspoint, hvor jeg skal bevise, at jeg er lige så god eller bedre end en leder, som er i 40’erne eller 50’erne og har meget større erfaring.«


CharlieRodgaard001_1920x1280
»Jeg ville elske, hvis andre unge får lyst til at prøve ledelse af, når de hører min historie. Mit bedste råd til dem er at stole på sig selv og kaste sig ud i det,« fortæller Charlie Rødgaard. Foto: Christian Als

»Vigtigere, hvad du er for et menneske«
I Charlie Rødgaards optik er der generelt i samfundet en forventning om, at du skal have en vis alder, for at du kan være en dygtig leder. Han mener, at der er en indgroet bias om, at du minimum skal være i 30’erne, og nok helst i 40’erne og 50’erne.

»Det er jeg jo helt uenig i. Jeg tænker ikke, at god ledelse på nogen måde hænger sammen med alder,« siger han.

Men faktisk er der en klar sammenhæng mellem alder og ledelse. Gennemsnitsalderen på Ledernes ca. 135.000 medlemmer er 50,5 år og har været støt stigende de seneste år. I 2023 var andelen af medlemmer mellem 55-59 år således steget til 19 procent fra 15 procent fem år tidligere. Samme udvikling viste sig i en undersøgelse fra DI, der konstaterede, at andelen af ledere i det private erhvervsliv, der har rundet det halve århundrede, er steget fra 35 til 44 procent siden 2010.

Charlie Rødgaard afviser på ingen måde, at erfaring og modenhed er vigtige kvaliteter for en leder. Men han mener ikke, at det er det eneste, man skal måle en leder på.

»Selvfølgelig opbygger du en vis erfaring med årene, men for mig er det vigtigere, hvad du har oplevet i dit liv, hvad du er for et menneske, og hvordan du går til den opgave, der hedder ledelse.«


CharlieRodgaard003_1920x1280
»Jeg har gjort op med mig selv, at vi kun kan lykkes med at nedbryde fordommene om alder, hvis vi begynder at tale om det,« siger Charlie Rødgaard. Foto: Christian Als

Lærte at arbejde for det, hvis han ville have noget
Charlie Rødgaard peger selv på sin opvækst som forklaring på, at han er blevet CEO i så ung alder. Han voksede op med sin mor i en treværelses lejlighed i Greve og blev opdraget til, at hvis han ville have noget, måtte han arbejde for det.

»Jeg fik meget ansvar i hjemmet og lærte at være selvstændig i en ung alder,« siger Charlie Rødgaard, der som 17-årig, og mens han stadig gik i gymnasiet, flyttede til København for at skabe sig en karriere i den kommercielle verden. Som 18-årig fik han sit første lederjob og arbejdede sig efterfølgende op i graderne som salgschef, kommerciel chef og kommerciel direktør.

Også dengang var det en udfordring for ham at få så meget ansvar i så ung en alder.

»Da jeg blev kommerciel direktør som 23-årig og blev spurgt, hvor gammel jeg var, var det lige før, jeg hellere ville lyve. Det er blevet lidt bedre med tiden, men selv den dag i dag kan det gøre ondt i maven, hvis jeg i offentlige fora bliver kaldt ud på min alder.«


Italesatte selv sin alder
Da Charlie Rødgaard som 18-årig blev teamleder, og hurtigt efter salgschef, var han primært optaget af at bevise, hvor mange stjerner han kunne få på skulderen, og hvor hurtigt han kunne stige op ad karrierestigen. Ledelse som et håndværk i sig selv kom først rigtigt ind under huden på ham, da han fik en chef, som troede på ham, men også fortalte ham nogle sandheder. »Han fik mit store ego rettet lidt til. Siden dengang har ledelse været mit fag,« siger Charlie Rødgaard.

Jobbet i Adeno fik han ved lidt af en tilfældighed. Nogle tunge it-profiler fra A.P. Møller – Mærsk, KMPG og Pandora besluttede at etablere eget firma, der skulle levere it-konsulentydelser til Danmarks største virksomheder, og blev via en fælles bekendt introduceret til ham. Efter en række møder nåede de frem til, at han var den helt rigtige til at få Adeno op at flyve, fordi han havde de kommercielle kompetencer, de selv manglede.

Du var på det tidspunkt kun 26. Blev din alder italesat under ansættelsesprocessen?

»Det gjorde den, men det var mig selv, der tog det op. På det afgørende møde, hvor det hele skulle klappes af, sagde jeg, at der er altså lige en ting, jeg bliver nødt til at adressere, før vi kaster os ud i det her: ’I er godt klar over, at jeg kun er 26, ikke?’ Det var de faktisk ikke, men de sagde, at det ikke gjorde nogen forskel for dem, og de troede på, at det, jeg kunne, var det, de havde behov for. Det har jeg den dybeste respekt for.«

Så de troede, at du var noget ældre?

»Det tror jeg. De tænkte i hvert fald ikke, at jeg kun var 26.«

CharlieRodgaard002_1280x1920

Charlie Rødgaard

Charlie Rødgaard, CEO og partner i Adeno

Født 1995 og bor i København

Begyndte sin karriere i 2013 og fik sit første lederjob i 2014. Han arbejdede sig efterfølgende op i graderne som salgschef, kommerciel chef og kommerciel direktør.
Stiftede Adeno i 2022 og har været direktør i Adeno lige siden.

Charlie Rødgaard har i 2024 påtaget sig roller i startupvirksomheder som bestyrelsesmedlem og advisory board medlem.

Foto: Christian Als

Fold ud

Forskel på medarbejdernes behov
I Adeno er Charlie Rødgaard ikke alene yngste mand. Han er også chef for en gruppe medarbejdere, der er væsentligt ældre end ham. Fordi virksomheden har slået sig op på at kunne levere it-ydelser i topklasse, er der ansat medarbejdere med mange års erfaring. Gennemsnitsalderen ligger omkring de 45, og den seneste ansatte er 64.

At lede en flok medarbejdere, hvoraf en del tilhører baby boomer-generationen, mens CEO’en selv er Generation Z’er, kunne lyde som et umage match. Men i praksis fungerer det godt, bedyrer Charlie Rødgaard.

»Det handler for mig som leder om at finde ud af, hvad den enkelte medarbejder har behov for. Jeg oplever, at de yngre medarbejdere ofte har brug for mere nærvær og nysgerrighed fra min side, hvorimod mine ældre kolleger er mere selvkørende og mest af alt ønsker fleksibilitet og frie rammer.«


CharlieRodgaard005_1920x1280
»Som leder må du nogle gange trække dig selv ud af ligningen og ansætte eller arbejde sammen med mennesker, som giver noget modspil til det, du sidder og laver,« siger Charlie Rødgaard. Foto: Christian Als

Ikke nogen fredagsbar
I Adeno er it-konsulenterne ofte på farten for at besøge kunder eller deltager i Teams-møder hjemmefra. Modsat de virksomheder, hvor Charlie Rødgaard arbejdede i starten af sin karriere, og hvor gennemsnitsalderen var markant lavere, er Adeno derfor ikke en virksomhed, hvor man hænger ud sammen i fredagsbaren eller bruger mange timer sammen efter arbejdstid.

»I mine tidligere job har jeg været vant til, at vi tit gik ud for at drikke øl, tage en kop kaffe eller spise sammen efter arbejde. Den del er skåret fra her. Det interesserer ikke hovedparten af medarbejderne. Jeg har skullet vænne mig til, at mit sociale behov nok er væsentligt større end de fleste, der arbejder her, formentlig fordi jeg er så meget yngre.«

I stedet for spontane sammenkomster må han ty til lidt mere planlagte arrangementer.

»Det er ikke sådan, at vi ikke laver noget socialt sammen. Vi gør det bare på en anden måde, end jeg har været vant til.«


CharlieRodgaard008_1920x1280
»For mig er det utroligt vigtigt at sætte ambitiøse, men realistiske mål, og at alle skal kende målstregen,« siger Charlie Rødgaard. Foto: Christian Als

Uskolet leder i starten
Da han fik sit første lederjob som 18-årig, var han med egne ord helt uskolet. Han har altid, siger han i dag, været god til at gå i skole, men i de sene teenageår interesserede det ham bare ikke. På det punkt er han blevet modnet meget, og han har derfor taget en diplomuddannelse i ledelse på DTU og er lige nu i gang med en Master of Business Development på CBS.

»Det handler ikke så meget om at få det fine diplom bagefter. I en dagligdag, hvor der konstant er drøn på, er det mere det refleksive rum, jeg har behov for,« siger Charlie Rødgaard.

Lederuddannelserne har hjulpet ham til at blive en del skarpere på, hvilken type leder han gerne vil være, og hvordan han skaber de bedste resultater med sit team. En af de største erkendelser har været, hvor vigtigt det er for ham som leder og forretningsudvikler at rekruttere de rigtige folk – også nogle, som er klogere og dygtigere end ham selv, og som tør udfordre hans beslutninger.

»Som leder må du nogle gange trække dig selv ud af ligningen og ansætte eller arbejde sammen med mennesker, som giver noget modspil til det, du sidder og laver. Det kan være nervepirrende at ansætte personer, som er bedre til dele af dit job, end du selv er, men det er sådan, virksomheden udvikler sig bedst, og du skal som leder være klar til at give ansvar fra dig, hvis der er folk, der på nogle områder er dygtigere,« lyder det fra Charlie Rødgaard og peger på to konkrete ansættelser, der har betydet, at ansvaret for en del af driften og salgsorganisationen nu ikke længere hører under ham.

Fakta om Adeno

Adeno blev grundlagt i 2022 af et team af ServiceNow-eksperter fra virksomheder som A.P. Møller – Mærsk, KPMG, Pandora og BusinessNow. Adeno leverer ServiceNow-ydelser til landets største virksomheder.

Virksomheden beskæftiger ca. 30 medarbejdere og har kontorer i Herlev, Odense og Silkeborg.

Fold ud

Kunsten at lede ansatte, der er ældre end dig selv
Har du på noget tidspunkt oplevet problemer med autoriteten i forhold til dine medarbejdere på grund af den store aldersforskel?

»Måske i starten. Jeg troede nok lidt, at ledelse var en popularitetskonkurrence, og at alle skulle kunne lide mig hele tiden. Jeg vil stadig gerne have, at mine kolleger kan lide mig, men jeg tror også, at der i dag er en respekt for, at hvis jeg siger noget, så mener jeg det også.«

Er der en særlig recept, som du bruger til at lede medarbejdere, der er så meget ældre end dig selv?

»Hvis du vil skabe følgeskab blandt kolleger, der er ældre og mere erfarne, kræver det efter min mening en tilgang, der handler om at lytte, vise ydmyghed og samtidig lede med selvtillid. Hvis mine kolleger skal være i stand til at træffe beslutninger selv, kræver det, at de ved, hvad min holdning nogenlunde ville være. Det kræver, at de kender mig, og at jeg ikke skifter mening, som vinden blæser.«

Lige som andre ledere er Charlie Rødgaard meget optaget af at sætte en klar retning for virksomheden. Og han inddrager hele medarbejderstaben, når den årlige strategi skal udarbejdes.

»For mig er det utroligt vigtigt at sætte ambitiøse, men realistiske mål, og at alle skal kende målstregen,« siger Charlie Rødgaard, der foreløbig har leveret, hvad ejerne og partnerne havde håbet på – og lidt til. Adeno-teamet er alene i år vokset fra 14 til 30 personer, og virksomheden forventer i år 100 procents vækst på toplinjen og en bundlinje, der vækster 30 procent.


CharlieRodgaard006_1920x1280
»Det handler for mig som leder om at finde ud af, hvad den enkelte medarbejder har behov for. Jeg oplever, at de yngre medarbejdere ofte har brug for mere nærvær og nysgerrighed fra min side, hvorimod mine ældre kolleger er mere selvkørende og mest af alt ønsker fleksibilitet og frie rammer,« siger Charlie Rødgaard. Foto: Christian Als

Lovestorm i Nice
Men selv om den unge CEO har leveret varen, har usikkerheden været en fast følgesvend i jobbet. Han medgiver gerne, at den frygt, han har for at oplyse sin alder, ikke bunder i konkrete oplevelser, hvor folk har set ned på ham af den grund. Han indrømmer også, at han måske har mere en snert af det, man kalder ’imposter syndrom’, og hvor man konstant venter på at blive afsløret som fejlcastet i jobbet.

Måske lunede det derfor ekstra meget, da Charlie Rødgaard for nylig oplevede, hvor meget medarbejderne faktisk sætter pris på ham, og i hvor høj grad de respekterer hans måde at lede Adeno på. Det skete på det selvsamme firmatur i Nice, hvor diversitetsøvelsen nev så meget i maven. Da alle deltagerne undervejs blev bedt om at skrive nogle få ord om, hvordan de opfattede hinanden, endte den unge CEO med et stykke papir, der nærmest havde karakter af en lovestorm.

’Stærk leder’, ’dygtig menneskeføling’, ’den bedste chef’, ’åben, ærlig og bare skøn’, ’mega cool’ og ’tak for din tillid og respekt’, lød et udpluk af de mange rosende ord fra medarbejderne til den 28-årige CEO. Ingen nævnte, at han var ung – eller for ung – til jobbet.

Charlie Rødgaard lægger ikke skjul på, at de flotte skudsmål – der vel at mærke blev leveret anonymt – betød utroligt meget for ham.

»Det var for mig en kæmpe ros at få fra mit team, og det gjorde mig bare rigtig, rigtig glad. Jeg kunne også mærke, at det var noget, jeg havde brug for; en bekræftelse på, at den måde, jeg leder på, ikke er helt tosset, og at folk faktisk sætter så stor pris på min ledelse – og slet ikke tænker over min alder.«


CharlieRodgaard004_1920x1280_sloeret
»Jeg vil gerne have, at folk vurderer mig på mine kompetencer og ikke min alder. Hvis jeg som noget af det første italesætter min alder, føler jeg, at jeg bliver sat i en bås, som jeg skal kæmpe mig ud af,« fortæller Charlie Rødgaard. Foto: Christian Als

Kun samtale kan gøre op med bias
Selv om Charlie Rødgaard er meget optaget af, hvordan specielt meget unge ledere opfattes, er han ikke blind for, at aldersbias rammer ældre ledere i endnu højere grad. Han betegner det som helt urimeligt, at dygtige ledere oplever, at karrieren sander til, bare fordi de er fyldt 60.

»De ældre ledere kæmper med myten om, at de måske ikke har så meget energi længere og sikkert snart skal på nedsat tid. Men hvis du stadig har god energi og har lysten til at være leder af de rigtige årsager, er det fuldstændig underordnet for mig, om du er 65 eller 20. Efter min mening kan du være en vanvittigt dygtig leder som 65-årig eller som 20-årig, men af en eller anden grund har vi som samfund en udfordring med, at vi ofte vælger ledere, der er omkring de 40 eller 50.«

Nogle vil måske undre sig over, at du overhovedet stiller op til det her interview, når du har så svært ved at tale om din egen alder?

»Jeg har virkeligt også overvejet det nøje og nærmest haft ondt i maven i dagene inden. Men jeg har gjort op med mig selv, at vi kun kan lykkes med at nedbryde fordommene om alder, hvis vi begynder at tale om det.«

Hvad er det helt præcist, du er så nervøs for?

»Jeg er bange for, hvad vores kunder, interessenter og samarbejdspartnere tænker om, at Adeno har en så ung leder. Jeg håber, at de vil tænke, at jeg stadig er den samme Charlie, der står for de samme ting, uagtet om man kender min alder eller ej, men reelt ved jeg jo ikke, hvordan de vil reagere,« siger Charlie Rødgaard, der håber, at hans egen åbenhed om, hvordan han selv oplever aldersbias, kan give andre unge mod på lederlivet.

»Jeg ville elske, hvis andre unge får lyst til at prøve ledelse af, når de hører min historie. Mit bedste råd til dem er at stole på sig selv og kaste sig ud i det. Jo mere vi taler om aldersbias, jo flere succeshistorier vil der forhåbentlig også komme. Og så når vi forhåbentlig en dag til det punkt, hvor vi kun fokuserer på, hvor seje mange ledere er – og ikke på deres køn, alder, etnicitet eller noget helt fjerde.«


Action Card

Her er Charlie Rødgaards fire bedste ledelsesråd

  1. Har du evnerne og kompetencerne til at træde ind i en lederrolle, så lad ikke din alder være en hindring. Gør dig umage, og stol på dig selv, så skal det nok gå.
  2. Som leder er det afgørende at fokusere på tilknytning. Du skal skabe en stærk forbindelse til dine kolleger, kollegerne skal være knyttet til hinanden, og alle skal føle sig forbundet til virksomheden.
  3. Din vigtigste opgave som leder og forretningsudvikler er rekruttering. Ansæt mennesker, der er dygtigere end dig selv, og vær åben for at blive udfordret.
  4. Lad dig inspirere, og omgiv dig med mennesker, du kan lære af. Stjæl med arme og ben, men husk at gøre det til dit eget, og vær tro mod dig selv.

Relateret indhold

Semanur Kokten står ved kassen og ekspederer en kunde

Semanur Kökten er 27 år og leder for 12 ansatte: »Jeg tror bare, man skal springe ud i det, for man kan alligevel ikke forberede sig på alt ved en lederrolle«

Lysten til at blive leder er dalende ifølge en stor undersøgelse af danskernes arbejdsliv, ikke mindst i gruppen af 18-34-årige. Men hvad driver så dem, der er blevet ledere i en tidlig alder? Hvad har overrasket, og hvad vil de råde andre til, der er forbeholdne? Vi har spurgt tre unge ledere fra forskellige brancher og med forskellig uddannelsesbaggrund.
6 min.
Alexander Augustesen og to medarbejdere på Zuuvis kontor

»Hvis du vil tiltrække og fastholde unge medarbejdere, skal du give dem mulighed for at dyrke deres potentiale til det yderste«

Den tidligere FCK-spiller Alexander Augustesen har taget metoderne fra træningsbanen med ind på kontoret. ”Det er nødvendigt, hvis du skal kunne honorere den yngre generations krav om konstant selvudvikling,” siger den 27-årige direktør.
13 min.
Simone Witzansky er ny leder, og Lederstof.dk har fulgt hende i otte måneder i jobbet

Simone forfulgte lederdrømmen: »Jeg har lært, hvor vigtigt det er at lytte til min mavefornemmelse« 

Da 30-årige Simone Witzansky blev udnævnt til leder, udtrykte medarbejderne bekymring for hendes manglende erfaring. I dag er billedet et ganske andet. Lederstof.dk fulgte hende de første otte måneder i jobbet.
18 min.
Sarah Hørup er ung leder i Salling Group
Min første tid som leder

Triatlon. Spinning. 100 medarbejdere. Sarah Hørup når det hele, men hun vil endnu mere

13 min.
Dorothea Gam
NY LEDER

Dorothea blev chef for sine kolleger: »Ingen skal føle, jeg har en favoritmedarbejder«

11 min.
Kristina Ledertoug Wartacz er advokat og teamleder hos Molt Wengel
Hvad vil jeg med mit lederliv

Min branche skal lære, at ledelse er vejen til en god bundlinje

7 min.