Thomas Frank og Kasper Hjulmand er fodboldtrænere i topklasse. Nu vil de inspirere dig til noget vigtigt i ledelse.

Foto Christian Als, fodboldbilleder.dk, Ritzau Scanpix
23. november 2023

Kun hvis du viser dine ansatte, at du holder af dem – eller måske ligefrem elsker dem – kan du give dem den daglige, kontante feedback, der kan inspirere dem til bedre præstationer. Sådan lyder budskabet Kasper Hjulmand og Thomas Frank, der sammen med andre store navne fra fodbolden vil vise andre ledere, hvordan de skaber topresultater.

Et splitbillede af Hjulmand og Frank, der giver feedback i en kamp
Kasper Hjulmand og Thomas Frank har kendt hinanden siden 1990’erne, og har meget stor respekt for hinanden. Hjulmand kalder sin trænerkollega ’en mælkebøtteperson’, fordi han ’ser lys på steder, hvor det egentlig ikke er muligt’. For Thomas Frank er Kasper Hjulmand uden sammenligning ’Danmarks bedste træner’. Foto: Bo Amstrup og Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix
Gå til Action card

»Jeg holder sgu helt vildt af mine spillere på landsholdet. Og jeg tror, der ligger noget i, at de føler sig, jeg ved det lyder højtravende, men ...«

Fodboldlandsholdets træner, Kasper Hjulmand, holder inde et øjeblik, mens han overvejer om han virkelig vil sige det, han tænker, og fortsætter så:

»… men ja, at de føler sig elskede som det, de er, og ikke det, de gør. ’Elske’ er et stort ord, men jeg tror egentlig, at jeg mener det. Fordi så kan du presse dem mere. Du kan gå hårdere til dem. Og du kan stille virkeligt store krav.«

Vi er godt stykke inde i interviewet, da Kasper Hjulmand sætter så klare ord på det, både han selv og hans trænerkollega og ven, Thomas Frank, har kredset om nogen tid: At man som leder kun kan flytte de medarbejdere, man har med at gøre, hvis de mærker, at man holder af dem og vil deres bedste. Eller ja, med et meget stort ord, ligefrem elsker dem.

»Det er det samme med mine egne børn. Når de ved, at jeg holder af dem, lige meget hvad der sker, og hvordan de præsterer, kan jeg også være hård ved dem og presse dem noget mere,« siger Thomas Frank og tilføjer så: »Altså, det er jo kærlighed, krav og konsekvenser, ikke? Det bruger både Kasper og jeg ekstremt meget i forhold til spillerne.«

Frank og Hjulmand giver hånd
Thomas Frank og Kasper Hjulmand er gamle kolleger og venner. Her er de fotograferet sammen i 2008 efter en 4-1-sejr over Horsens til Lyngby Boldklub, hvor Hjulmand dengang var cheftræner og Frank hans assistent. Foto: Per Kjærbye / fodboldbilleder.dk

Lederskab med afsæt i topsport
Over en Zoom-forbindelse fra hvert deres hjem i London og Nordsjælland har de to toptrænere indvilget i at give Lederstof.dk et glimt af, hvad andre ledere kan lære af deres erfaringer med at lede henholdsvis det danske fodboldlandshold og den engelske Premier League-Klub, Brentford FC.

Anledningen er, at de sammen med en række andre store sportsnavne, optræder i lederkurset Business Leadership Lessons from Sports, hvor danske ledere til foråret kan lære at optimere chancen for resultatskabelse ved at fokusere deres lederskab på talentudvikling, præstation og transformation med inspiration fra sportens verden.

Ud over Kasper Hjulmand og Thomas Frank tæller underviserne blandt andre Johan Lange, der for nylig blev sportsdirektør i Tottenham og den tidligere anfører for det kvindelige afghanske fodboldlandshold, Khalida Popal, der i dag er CEO i Girl Power samt Katja Moesgaard, der tidligere har haft nøgleroller i DBU og FCK og nu er CEO i Visit Danmark.

Manden bag kurset, den tidligere træner for herrelandsholdet i volleyball Mikael Trolle, ser et stort potentiale i at give ledere fra andre dele af erhvervslivet et detaljeret indblik i, hvordan de til dagligt arbejder med at få det ypperste ud af deres spillere og staben omkring dem.

»Jeg tør godt påstå, at mange virksomheder ikke lykkes med at forløse det potentiale, der er i deres medarbejdere. De ser ikke det bedste i mennesket. De forsøger ikke at forstå dem, hvor de er lige nu. Og derfor kan de ikke udvikle dem, fordi de ikke kan motivere og engagere dem tilstrækkeligt. Det er lige præcis noget af det, man kan lære af toptrænere som Kasper og Thomas,« siger Mikael Trolle, der er medstifter af og CEO i konsulentvirksomheden IDONEA, og sammen med den tidligere Mærsk-formand Jim Hagemann Snabe og Jesper Lok står bag ledelsesmodellen Dreams & Details.

Kan man oversætte sportens lederskab til business?

Når "Business Leadership Lessons from Sports" afvikles i København i februar og i april i London 2024, er det virkeliggørelsen af en drøm, som Mikael Trolle har haft i mange år.

De senere år er ledere fra alle grene af erhvervslivet begyndt at tage metoder fra sportens verden til sig, siger han. Derfor har han og de øvrige undervisere tilrettelagt et forløb, der giver ledere mulighed for at gå i dybden med de redskaber, som toptrænere bruger til at skabe resultater.

»Vi kan især lære meget fra sportens verden, når det handler om at udfolde det menneskelige potentiale, for her er sportens ledere ekstremt dygtige. Det at lede og hjælpe et menneske med at udfolde sine kompetencer i livet, for sammen med dem at mestre livet og skabe en meningsfuld livsløbebane, bliver det centrale i fremtidens lederskab,« siger Mikael Trolle.

Både tilløbet og modningsprocessen har været lang, men han er overbevist om, at tiden nu er moden til at arbejde mere metodisk med at oversætte sportens lederskab til noget almengyldigt, som ledere fra alle brancher kan få udbytte af.

»Kurset er rettet mod alle, der vil forstå drømmens magi, se direkte ind i maskinrummet, forstå de afgørende detaljer, og lave oversættelsen til egen praksis og lederskab,« lyder det fra Mikael Trolle.

Ud over ham selv, er underviserne:

  • Kasper Hjulmand, træner for fodboldlandsholdet
  • Thomas Frank, træner i Brentford FC
  • Johan Lange, sportsdirektør i Tottenham FC
  • Katja Moesgaard, tidligere CEO i DBU
  • Khalida Popal, stifter og CEO i Girl Power

Læs mere om kurset her: Leadership Lessons from Sports – IDONEA (dreamsanddetails.com)

Fold ud

Landsholdets krise er ’en lille brise’
Kasper Hjulmand og Thomas Frank har kendt hinanden siden 1990’erne, hvor de begge gik på Københavns Universitet (blandt andet med Mikael Trolle som underviser i ledelse og coaching), og de har holdt kontakt lige siden og betragter hinanden som venner. De sparrer med hinanden og hjælper hinanden, både med at afæske fodboldspillets inderste hemmeligheder og teste nye ideer, men også med at holde modet oppe, når resultaterne i perioder udebliver og pressen hvæsser knivene.

Som nu, hvor Kasper Hjulmand i snart et års tid har været under hård beskydning, fordi landsholdet ikke formåede at præstere som forventet ved VM-slutrunden i Qatar sidste år, og selvom kvalifikationen til sommerens EM i Tyskland for nyligt kom i hus, heller ikke siden har nået det niveau, træneren og nationen ønsker.

»Det er bare en lille brise. Tro på dig selv og det, du kan,« lyder det fra Thomas Frank, da landsholdets formdyk dukker op.

Fodboldholdet bliver coachet af Hjulmand
»Vi er begge helt obsessed af det, vi gør, men det er også nødvendigt. Du kan ikke køre på 80 procent i det her game, og så forvente fortsat at levere topresultater. Det tror jeg, at mange andre topledere kan spejle sig i,« siger Kasper Hjulmand. Foto: Anders Kjærbye / fodboldbilleder.dk

Bryder igennem mørket
Begge trænere har stor respekt for hinandens arbejde og præstationer. De deler i høj grad samme værdier og menneskesyn, men er på nogle områder også ret forskellige, både som personer og i ledelsesstil.

»Han er en mælkebøtteperson,« lyder svaret uden tøven, da Kasper Hjulmand bliver bedt om at beskrive sin ven og kollega. »Han bryder altid gennem mørket og ser lys på steder, hvor det egentlig ikke er muligt.«

Ifølge Kasper Hjulmand har Thomas Frank en fantastisk evne til altid at se det bedste i folk.

»Han bliver jo forelsket i sit hold og i sine spillere, og tror mere på spillerne, end de selv og alle andre gør. Thomas har aldrig tabt en kamp, fordi hans hold var det dårligste hold på banen. Det er altid fordi, der var nogle omstændigheder, der var uheldige,« lyder det fra Kasper Hjulmand, der misunder Thomas Frank og hans evne til at stå op hver eneste dag og sige: ’Det er en vidunderlig dag’.

»Det smitter af på alle omkring ham,« siger Kasper Hjulmand, der også fremhæver kollegaens benhårde arbejdsdisciplin.

»Thomas er mega hårdtarbejdende. Uden når man ikke det niveau, han er på. Thomas har knoklet passioneret i årevis for at nå til det sted, han er nu. Jeg vil beskrive Thomas som en svamp, der suger viden til sig, hvilket han er exceptionel god til. Thomas har intet fået foræret. Han har arbejdet sig til det. Så Thomas har, efter min mening, en exceptionel evne til at lære og suge viden til sig. Det er nok i virkeligheden hans allerstørste kompetence; at han hele tiden gerne vil lære.«

Thomas Frank krammer en spiller
»Grundlæggende vil vi egentlig bare den enkelte person det bedste. For mig er det nok et for stort ord at bruge ordet ’elske’ om mit forhold til spillerne. Jeg vil hellere sige, at vi er på ’en elskværdig rejse sammen’,« siger Thomas Frank. Her krammer han sin spiller Neal Maupay efter Brentfords 3-2-sejr over West Ham 4. november. Foto: Paul Dennis / Ritzau Scanpix

Unik fodboldhjerne med visioner
For Thomas Frank er Kasper Hjulmand uden sammenligning Danmarks bedste træner. Mange af de elementer, man ser i fodboldspillet i dag, har Kasper Hjulmand været forud for sin tid med, siger han.

»Kasper er en fantastisk tænker med nogle helt vilde visioner for spillet. Det kan godt være, at jeg selv er en drømmer, men han har også nogle sindssyge drømme. Og han formår at realisere dem, som tilfældet var ved EM-slutrunden i Danmark, hvor han formåede at skabe en opbakning omkring holdet, som aldrig er set før. Den måde, han evnede at samle Danmark omkring sine visioner på, skal man have en unik hjerne for at kunne,« lyder det fra Thomas Frank, og han tilføjer efter en tænkepause: »Jeg har måske en lille smule mere begejstring og energi, men Kasper har også masser af begge dele. Og så har han sin unikke hjerne og visionerne oveni.«

God ledelse kan flytte en masse
Når de to trænere til februar skal forsøge at omsætte deres egne ledelsesmetoder til noget, som andre ledere kan hente inspiration i, bliver det med en meget lavpraktisk og konkret tilgang. På kurset vil de gøre meget ud af at fortælle om deres dagligdag, og forklare ned til mindste detalje, hvordan de arbejder med stab og spillere, og med at lede opad til bestyrelser og klubejere.

»Vi laver ikke det her kursusforløb, fordi vi er så arrogante, at vi mener, vi har alle svarene på, hvad god ledelse er. Men vi er begge nysgerrige på, hvad god ledelse er, og vi har gjort os nogle erfaringer med at lede i en verden, hvor du bliver målt og vejet konstant, og enten er i himlen eller helvede hver eneste uge. Og så tror vi begge rigtig meget på, at god ledelse kan flytte en masse, og vi håber, at vi kan inspirere ledere fra mange forskellige brancher,« siger Kasper Hjulmand.

Hjulmand, Frank og Trolle

Kasper Hjulmand
Trænerkarriere:

  • 2020-: Landstræner for Danmark
  • 2016-2019: FC Nordsjælland, cheftræner
  • 2014-2015: Mainz, cheftræner
  • 2011-2014: FC Nordsjælland, cheftræner
  • 2008-2011: FC Nordsjælland, first team coach
  • 2006-2008: Lyngby, cheftræner
  • 2003-2006: Lyngby, ITU-træner
  • 1999-2003: Lyngby (U18)

Bachelor i idræt fra Københavns Universitet

Studier i sports management, University of North Florida

Pro Licens UEFA

Aktiv karriere i Randers FC, Herlev og B93. Stoppede som 26-årig efter flere skader. Kåret som Årets Leder 2021.

Født i 1972. Bosat i Lillerød, og gift med Vibeke. Parret har tre børn.

Thomas Frank
Trænerkarriere:

  • Ungdomstræner i Frederiksværk, Hvidovre, B 93 og Lyngby, samt Danmarks U16-U17 og U19.
  • Brøndby IF: 2013-2016
  • Brentford: 2016-2018 (assistent)
  • Brentford: 2018- (cheftræner fra oktober 2018)

Født i 1973 og gift med Nanna. Parret har 3 børn og er bosat i London.

Mikael Trolle
Cand.scient. i idræt og biologi fra Københavns Universitet. CEO og medstifter af konsulentvirksomheden IDONEA.

Tidligere træner for Holte IFs volleyballhold og landsholdet.

Tidligere CEO, sportsdirektør og herrelandstræner i Volleyball Danmark.

Mikael Trolle er underviser på bl.a. Yale University, Southern Methodist University Texas, IE Business School Madrid samt på CBS Executive. Han er medforfatter til bøgerne; ”Dreams & Details – genopfind din virksomhed og dit lederskab fra en styrkeposition” sammen med Jim Hagemann Snabe, ”Sportens Største Ledere – Hemmeligheden bag store præstationer” sammen med Peter Brüchmann og ”Den Store præstation” sammen med Allan Levann.

Født i 1959.

Fold ud

Kontant, daglig feedback
De to trænere vil især have stort fokus på den del, der handler om at udvikle mennesker, så de forløser deres potentiale til fulde. Både Kasper Hjulmand og Thomas Frank bruger feedback – og feedforward – i en grad og et omfang, som de færreste andre ledere kan forestille sig.

»Jeg tror, det vil overraske mange, hvor direkte den feedback og kommunikation er. Og i det hele taget, hvor stor detaljegraden er, når det gælder om at få mest muligt ud af alle de medarbejdere, vi har,« siger Kasper Hjulmand.

I Brentford FC får alle spillere kontant feedback på deres præstationer på træningsbanen hver eneste dag. Og de bliver konstant mindet om, hvor trænerstaben gerne vil have dem hen, hvor langt de er fra målet og hvad de skal gøre for at komme derhen. Efter hver kamp sætter trænerstaben sig ned med hver enkelt spiller og viser videoklip og gennemgår masser af data fra kampen.

»Det er feedback til spillerne, der gør hele forskellen og som er nøglen til vores succes. Hver evig eneste dag arbejder vi på at flytte dem og på at maksimere dem. Hvis et hold som Brentford pludselig skulle falde bare fem procent i niveau, vinder vi ikke flere fodboldkampe, medmindre vi får et heldigt straffespark, så det er altafgørende at arbejde så intensivt på at forløse hver enkelt spillers og hele holdets potentiale,« siger Thomas Frank.

Man skal kunne se mennesket først
Forudsætningen for at kunne levere konstant og ofte, meget hård feedback, uden at modtageren bryder sammen, er, at de to trænere formår at skabe et trygt miljø omkring sig.

Og så er vi tilbage til det med at holde af, for ikke at sige elske, sine medarbejdere. Thomas Frank mener, at både han selv og Kasper Hjulmand er dygtige til at se mennesket først.

»Grundlæggende vil vi egentlig bare den enkelte person det bedste. For mig er det nok et for stort ord at bruge ordet ’elske’ om mit forhold til spillerne. Jeg vil hellere sige, at vi er på ’en elskværdig rejse sammen’. At vi har en værdig og elskværdig relation, hvor vi vil hinanden det bedste,« siger Thomas Frank.

Kasper Hjulmand indskyder, at han ikke påstår, at man kan gå rundt og elske alle, eller holde lige meget af alle hele tiden. Men der skal være en grundlæggende interesse i at få det bedste ud af de mennesker, man leder, både i sport og det ’rigtige’ erhvervsliv.

»Det kræver i min verden en nysgerrighed på, hvem de er, og ikke kun, hvad de gør. Jo mere, jeg ved om den enkelte spillers opvækst, familie og udviklingsforløb, og jo større den psykologiske tryghed er, jo mere kan jeg arbejde med dem. Spillerne skal forstå, at vi vil det her sammen, at jeg vil dem det godt, og at det ikke er farligt, når jeg meget kontant siger, hvad de gjorde forkert i en given situation, og hvad de skal arbejde med,« siger Kasper Hjulmand.

80 procent er ikke nok
Noget af det, de mener at kunne lære fra sig til andre ledere, er hvad det egentlig kræver at være leder på topniveau. Altså hvis man ikke vil stille sig tilfreds med den middelmådige præstation, men hele tiden stræber efter det perfekte.

»Vi er begge helt obsessed af det, vi gør, men det er også nødvendigt. Du kan ikke køre på 80 procent i det her game, og så forvente fortsat at levere topresultater. Det tror jeg, at mange andre topledere kan spejle sig i,« siger Kasper Hjulmand.

Han har ofte talt med Thomas Frank om, hvor vigtigt det er at have et maksimalt energiniveau, når man er sammen med stab og spillere. Og hvor svært det kan være at undgå dyk, når det hele går skævt.

Kasper Hjulmand
»Det er ekstremt vigtigt at kigge sit årshjul grundigt igennem, og se hvor man kan finde nogle åndehuller, også selv om det kun er nogle få dage,« siger Kasper Hjulmand. Foto: Christian Als

Brænder lyset i begge ender
Kasper Hjulmand nævner som eksempel, at han i forrige landsholdssamling var voldsomt udfordret på energien. Han havde været syg med en maveinfektion, og var endda indlagt i fire dage, lige inden spillerne dukkede op.

»Jeg var vildt presset de første dage. Jeg havde feber hver nat, og jeg kunne bare mærke, at jeg skulle trække vejret dybt ind for at presse energiniveauet op. Og jeg var helt flad klokken fem om eftermiddagen. Den energi er vigtig,« siger Kasper Hjulmand.

Modsat i hans tid som klubtræner kan Kasper Hjulmand i dag godt finde nogle dage, hvor han kan trække stikket og tanke ny energi, selv om han faktisk aldrig rigtig holder fri, og altid tænker fodbold.

»Det er ekstremt vigtigt at kigge sit årshjul grundigt igennem, og se hvor man kan finde nogle åndehuller, også selv om det kun er nogle få dage,« siger Kasper Hjulmand.

Han har ofte advaret Thomas Frank om, at han risikerer at brænde sit lys i begge ender. I den engelske liga er der kun meget få pauser, og Thomas Frank har efterhånden kørt hårdt på i fem år som cheftræner.

»Han skal virkeligt tænke over, hvordan han passer bedre på sig selv,« lyder rådet fra Kasper Hjulmand.

Tømt og helt brændt ud
Thomas Frank er selv meget bevidst om, at han i perioder kører sig selv for hårdt. I marts 2021 følte han sig helt tømt. Brændt ud.

»Det var ikke stress, jeg var bare done. Dér lavede jeg en regel for mig selv om, at jeg skulle gå hjem klokken 16.00 hver dag. Det hjalp mig til at komme ovenpå igen. Jeg skal stadig huske mig selv på at gå tidligere nogle dage, så det ikke bliver til klokken 18 for mange dage. Men jeg er meget opmærksom på, at jeg skal passe bedre på mig selv, så jeg kan holde energien. Når jeg møder spillere eller staben, skal jeg være på. Og jeg kan godt mærke, at der er dage, hvor jeg kæmper med det,« siger Thomas Frank.

Når både han og Kasper Hjulmand alligevel lykkes med at trække sig op ved hårrødderne, selv når alt er trist og sort, holdet taber eller spiller dårligt, og de føler sig udbrændte og nedslidte, handler det både om den passion, de begge har så meget af, men også om kærligheden til ’det forbandede spil’, som Kasper Hjulmand udtrykker det.

Mikael Trolle
»Jeg tør godt påstå, at mange virksomheder ikke lykkes med at forløse det potentiale, der er i deres medarbejdere. De ser ikke det bedste i mennesket. De forsøger ikke at forstå dem, hvor de er lige nu. Og derfor kan de ikke udvikle dem, fordi de ikke kan motivere og engagere dem tilstrækkeligt,« fortæller Mikael Trolle. Foto: Christian Als

Ledelse bliver stadig vigtigere
Både han og Thomas Frank opfatter langt hen ad vejen sig selv som ’håndværkere’, men de er også meget opmærksomme på, at det man kunne kalde ’den rene ledelse’ bliver stadig mere vigtigt. Også selvom fodboldfagligheden stadig er deres ’bread and butter’, som han udtrykker det.

»Jeg føler, at det er min passion for spillet og min viden om spillet, der er min største styrke. Både jeg og Thomas har jo brugt tusindvis af timer i laboratoriet på at studere alle aspekter af det. Men uden lederskab kan vi ikke sætte den faglighed i spil. Derfor skal du som træner også være en dygtig leder,« siger Kasper Hjulmand.

De er begge enige om, at lederskab fylder mere og mere i både Brentford FC og på landsholdet, og sammenligner deres roller med en CEO, der både skal lede op og ned, håndtere interessenter og stakeholders, og – som det vigtigste af alt – forløse potentialet i alle deres medarbejdere.

Det er, når alt kommer til alt, kernen i det, de står for – og som de nu vil forsøge at udbrede til ledere fra mange andre områder.

»Vi tror begge virkeligt på, at dygtig ledelse kan forandre utrolig meget mange steder. Og vi mener også, at vi repræsenterer nogle ledelsesmetoder, som andre forhåbentlig kan hente inspiration i. Vi har et kæmpe potentiale i Danmark, men vi kan kun få det hele til at spille sammen med god ledelse. Det vil vi gerne bidrage til med de ting, vi har lært, for eksempel, hvordan man håndterer medarbejderne 1:1,« siger Kasper Hjulmand.

Thomas Frank ser frem til at dele ud af de ofte hårdt tilkæmpede erfaringer, han har gjort sig som toptræner igennem mange år. Et langt stykke hen ad vejen handler det om modet til at forfølge sine drømme. Og viljen til at sætte alt ind på at realisere dem.

»Der er en ild, som brænder inde i os begge to. Og som stadig brænder. Heldigvis,« konstaterer Thomas Frank.

Action Card

Her er Kasper Hjulmand og Thomas Franks bedste ledelsesråd

Kasper Hjulmands fire gode råd om ledelse
De fire råd er taget fra Lederstof.dk’s store portræt af landstræneren (læs her) i forbindelse med at han i 2021 blev kåret som Årets Leder.

  1. Identitet. Find dig selv. Tro på den person, du er. Tro på dig selv. Vær dig selv – altid. Brug det, du er, og den, du er, hver dag. Man kalder det ofte autenticitet, og det kræver refleksion over, hvad man helt grundlæggende tror på i livet. Det bedste følgeskab skabes af ledere, som, ud over at være fagligt dygtige, er rigtige mennesker med alt, hvad det indebærer. Så husk at være leder og tænk over, hvad kun du kan gøre.
  2. Det drejer sig om holdet. Skab og del en meningsfuld drøm, og hjælp dine medarbejdere til at gøre deres tid værdifuld. Jeg synes, god ledelse handler om at hjælpe – at tjene andre. Det kræver, at man skal lytte og forstå. Sejrene kommer, når holdet fungerer, så du er til for holdets bedste.
  3. Mod. »Succes er at gøre det rigtige.« Ud fra din egen identitet og hvad der er “holdets” (virksomhedens) bedste, ved du ofte, hvad “det rigtige” er. Det kræver mod at eksekvere det, du tror på. Det er helt afgørende at være i stand til at træffe modige beslutninger.
  4. Hold af dine medarbejdere. Jeg tror grundlæggende på, at man med ubetinget kærlighed, tillid og tryghed kan få det bedste ud af mennesker. Hvis man grundlæggende er følelsesmæssigt tryg, kan man også presses mere, og man er villig til at gå langt, for at holdet får succes.

Thomas Franks bedste råd om ledelse
Rådene er taget fra Lederstof.dk’s interview med Thomas Frank fra 2022 (læs her).

  1. Du skal have gode folk omkring dig. Jeg har altid haft stort fokus på at have gode mennesker og store kompetencer omkring mig. Det er supervigtigt, hvis du skal skabe store resultater. Jeg siger altid, at hvis du vil opnå noget hurtigt, skal du gå alene. Hvis du vil opnå noget stort, skal du gå sammen med andre.
  2. Vær tro mod dig selv. Man er den bedste leder, hvis man er autentisk. Jeg forsøger hver dag at være mig selv, og i det også at være konsistent i mit lederskab.
  3. Du skal være tydelig. Som leder skal du være en tydelig kommunikator for at få dine spillere/medarbejdere til at følge vision, strategi og retning for projektet.
  4. Pas på dig selv. Find den umulige balance mellem privatliv og arbejdsliv. Det er vigtigt, at du passer på din energi. Du skal have energi for at give energi. I det ligger der en masse tilvalg og fravalg, både privat og arbejdsmæssigt.

Relateret indhold

Sisse Fisker

Sådan får du din første bestyrelsespost

Drømmer du om at sidde i en bestyrelse? Her er, hvad du skal kunne. Og hvordan du kommer i gang.
7 min.
Mette Davidsen Nielsen står med ryggen mod en væg
Lederskabet

Livet i hamsterhjulet har krævet masser af selvmedicinering. Nu vil kulturredaktøren ud af det sammen med medarbejderne

Selv om hun har et privilegeret og spændende lederjob som kulturredaktør på Politiken, føler Mette Davidsen-Nielsen ofte, at hun løber rundt, uden at komme nogle vegne. Hun mener, at der er brug for at gentænke den måde, vi har skruet arbejdslivet sammen på og få redefineret lederrollen.
27 min.
Stine Kirkegaard står foran sin cateringfirma Easy Peacy
Lederskabet

Stine vil ikke have 'giftig maskulinitet' i sin virksomhed

Groft sprogbrug, sexisme og andre former for krænkelser er tilsyneladende hverdagskost mange steder i restaurationsbranchen, men ikke hos 29-årige Stine Kirkegaard, der står bag cateringsuccesen Easy Peacy, og insisterer på en ordentligt tone.
24 min.
Lotte Bruun Jensen
Lederskabet

Her har direktøren meldt ud, at familien altid kommer før virksomheden

Lotte Bruun Jensen, der er 4. generations ejerleder af Osvald Jensen A/S, lever for sine børn, sin familie og vennerne. Derfor prioriterer hun benhårdt privatlivet over arbejdslivet – og opmuntrer medarbejderne til at gøre det samme og til at dele private problemer. Det er en klar trend, især blandt yngre ledere, siger ledelsesrådgiver.
24 min.
Aviaja Andersen står med en sæk maskmel iført hår net
Lederskabet

Aviaja sprang fra drømmejobbet i kosmetikindustrien for at redde kloden

Et par år efter hendes mand døde skiftede Aviaja Riemann-Andersen sit chefjob i L’Oréal-koncernen ud med en startup, der vil afhjælpe fødevaremangel ved at udnytte restproduktet fra ølbrygning. Det kræver ’vildt meget ledelse’, siger hun, specielt efter at der er kommet investorpenge ombord.
28 min.
Sune Malthe Thagaard sidder og snakker i telefon mens han nulrer med sit lange hår
Lederskabet

Sune vil vise, at der er flere måder at være mand på. Også i den finansielle sektor

Da Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, valgte at åbne op om sin seksualitet, blev jakkesættet samtidig skrottet til fordel for langt hår, pink t-shirt og øreringe.
29 min.