Bange for at smadre kulturen
Hun er specielt optaget af, at transformationen af Agrain fra lille startup til ”rigtig” virksomhed ikke må smadre den kultur, der har defineret virksomheden siden starten, og som meget har handlet om, at alle har udfyldt alle funktioner.
»Når man lige er etableret, laver alle alt. Det er jo dejligt, og man lærer en hel masse, men når man så begynder at tage folk ind i organisationen, skal man jo uddelegere noget arbejde og noget ansvar. Det betyder, at der er nogen, der skal sige farvel til noget, de har siddet med i nogle år, et område, et produkt eller en idé, som de har født og har opfostret. Det kan være smaddersvært at sige farvel til, men det er det, der sker, når man vokser; så bliver både bredden og dybden større.«
Aviaja Riemann-Andersen har oplevet det selv. Sideløbende med direktørposten har hun stået for Agrains økonomifunktion, selv om hun egentlig ikke er finansuddannet. Hun har godt nok læst økonomi på Handelsskolen, men kalder sig selv ’en verbal økonom’.
»Jeg kan godt snakke med om økonomien, men er ikke specielt god til at lave regneark og den slags,« som hun udtrykker det.
Investorerne har flere gange slået til lyd for, at funktionen skulle udfyldes af en egentlig økonom, så der kunne ’komme orden i penalhuset’ og styr på rapportering, KPI’er og den slags ting. Det har, indrømmer hun, været svært ikke at tage det som en personlig kritik af hendes indsats, fordi hun føler, at hun har gjort sig umage og gjort alt, hun overhovedet har kunnet.
»Jeg ved jo godt, at det ikke er en kritik af min person, og at investorerne bare kigger fremad mod den exit, vi skal lave om nogle år. I bund og grund er jeg lykkelig for at slippe for at sidde og styre vores økonomifunktion, men der er også en eller anden personlig stolthed i det. Og det er der både for mig og for de andre kernemedarbejdere, der har været med fra starten, og som nu får nye opgaver.«