Lederskabet

Stine vil ikke have 'giftig maskulinitet' i sin virksomhed

Foto Christian Als
26. juli 2023

Groft sprogbrug, sexisme og andre former for krænkelser er tilsyneladende hverdagskost mange steder i restaurationsbranchen, men ikke hos 29-årige Stine Kirkegaard, der står bag cateringsuccesen Easy Peacy, og insisterer på en ordentligt tone.

Stine Kirkegaard står foran sin cateringfirma Easy Peacy
»Man skal passe på med at putte alle i samme kasse, men der er hos nogle mænd i restaurationsbranchen en giftig maskulinitet, som kan fremstå meget grænseoverskridende,« siger Stine Kirkegaard, der står bag cateringfirmaet Easy Peacy i København Foto: Christian Als
Gå til Action card

Den danske madscene er de senere år rykket helt op i verdenseliten. Anført af gourmetrestauranter som Noma og Geranium er Danmark blevet en destination, som madører fra hele verden flokkes om at besøge.

Men der er også en bagside af medaljen.

Både køkkenchefer og ansatte på gulvet har fortalt om udbredt sexisme, vold og krænkelser og generelt ublu arbejdsvilkår i den danske restaurationsbranche med ekstremt lange arbejdsdage til lav eller ingen løn.

29-årige Stine Kirkegaard, der står bag cateringfirmaet Easy Peacy i København, kender historierne bedre end de fleste.

»En af mine venner blev slået i ansigtet under en service på en Michelin-restaurant, og jeg har haft kolleger, som både har oplevet racisme og seksuelle krænkelser. Jeg har også selv oplevet dårlige arbejdsforhold, for eksempel folk, der arbejdede alt for mange timer, og slet ikke fik en løn, der modsvarede det sindssygt hårde arbejde i køkkenet,« fortæller Stine Kirkegaard.

Portrætbillede af Stine Kirkegaard
»Selv om der kan være travlt, sørger vi for tale ordentligt til hinanden,« lyder det fra Stine Kirkegaard. Foto: Christian Als

Har kun ansat kvinder
Fordi hun selv har oplevet skyggesiderne i branchen, har hun i Easy Peacy sat sig for at bevise, at det godt kan lade sig gøre at drive et seriøst og professionelt køkken, uden at folk risikerer at blive råbt og skreget af, overfaldet eller krænket.

Virksomheden har en håndfuld ansatte, der de første år alle var kvinder. Nu er der kommet en mand ombord også, men kravet om god tone står ved magt.

»For mig har det været et valg om at lave en virksomhed, som har en anden tone, end de fleste virksomheder, der laver mad. Dermed siger jeg ikke, at mænd ikke kan bidrage til det, men vi prøver at udfordre rammerne for, hvordan man snakker med hinanden, og der var jeg i starten mest tryg ved at ansætte kvinder,« fortæller Stine Kirkegaard i Lederstof.dk’s podcast Lederskabet.

Hun er meget bevidst om, at der ville være tale om diskrimination, hvis hun systematisk frasorterede mandlige ansøgere. Derfor understreger hun da også, at hun aldrig har holdt jobsamtaler, men i stedet har håndplukket virksomhedens første fem medarbejdere, fordi hun kendte og var tryg ved dem i forvejen.

Giftig maskulinitet er uønsket
Samtidig er hun dog ikke bleg for at sætte ord på, hvad der efter hendes erfaring kendetegner i hvert fald nogle mænd i branchen:

»Man skal passe på med at putte alle i samme kasse, men der er hos nogle mænd i restaurationsbranchen en giftig maskulinitet, som kan fremstå meget grænseoverskridende. Det ville ikke have en særlig god impact i vores virksomhed.«

Selv om Easy Peacy primært leverer catering og events fra butikken på Vester Farimagsgade, står køkkenet af og til på gloende pæle. Når der er massivt tryk på alle kedler, er Stine Kirkegaard ekstra opmærksom på at omgangstonen ikke stikker af.

»Selv om der kan være travlt, sørger vi for tale ordentligt til hinanden. Hvis tingene måske gik lidt for stærkt en dag, mærker man efter og spørger ind til, om det man sagde var ok. Og så har vi i øvrigt et så fladt hierarki, at der ikke er nogen, der kan komme afsted med at snakke grimt til hinanden.«

Stine Kirkegaard står i et køkken med to kolleager og snakker om menu
Fordi hun selv har oplevet skyggesiderne i branchen, har Stine Kirkegaard (i midten) sat sig for at bevise, at det godt kan lade sig gøre at drive et seriøst og professionelt køkken, uden at folk risikerer at blive råbt og skreget af, overfaldet eller krænket. Foto: Christian Als

Chefen sætter standarden
Hvordan håndhæver man et sådant værdisæt, når man som du kun er 29 og en relativt ung chef?

»Jeg tror meget på, at jeg sætter standarden for, hvordan andre folk i virksomheden taler. Og så er min force nok, at vi stadig er ret små. Det gør det nemmere for mig. Udfordringen vil helt klart komme, hvis vi bliver en større virksomhed, og jeg ikke er på gulvet hver dag til at opdage, hvad der foregår, eller hvordan folk snakker.«

Ifølge Stine Kirkegaard giver det langt hen ad vejen god mening, at køkkener drives med nærmest militærisk præcision, og at det alene er køkkenchefen, der bestemmer. Og alle andre makker ret.

»Jeg er meget enig i, at vi ikke kan stå under en service og diskutere og vende hver en sten og snakke om, hvad vi føler. Jeg forstår godt behovet for en direkte tone, men jeg synes på ingen måde, at det berettiger til, at man kan have en tone, der er dårlig.«

Stine Kirkegaard foran hvid væg
»For mig har det været et valg om at lave en virksomhed, som har en anden tone, end de fleste virksomheder, der laver mad,« siger Stine Kirkegaard. Foto: Christian Als

Husk at det bare er mad
Hvordan er en direkte tone, som stadigvæk er på den rigtige side af grænsen?

»Du er på den rigtige side af grænsen er, hvis der ikke bliver brugt skældsord, der ikke er nogen, der bliver personlige, det ikke handler om personens egne private fejl, eller hvad man synes om dem. Du er klart over grænsen, hvis der bliver sagt noget, som folk tager med hjem og er kede af.«

Hvad så, når I er i de situationer, hvor I skal have noget mad ud til en kunde, og det kan fandme kun gå for langsomt. Hvordan håndterer man de der stress-stress-situationer hos jer?

»Man håndterer det ved at huske sig selv på, at det i sidste ende bare er mad. Der er ikke nogen, der hverken dør eller kommer til skade af, at tingene går lidt galt. Vi begår alle fejl, også jeg, selv om vi gør vores bedste for at undgå det hver dag,« siger Stine Kirkegaard.

Selv om hun nu har ansat den første mandlige medarbejder, er hun stadig lidt i tvivl om, hvorvidt alle mænd vil kunne trives i et miljø, hvor der – med hendes ord – ’bruges meget tid på at tale med hinanden om, hvordan man har det’.

»Jeg tror helt klart, at nogle mænd ville tænke, at det er for meget og også lidt spild af tid, at vi går så meget op i, hvordan vi taler til hinanden i en presset situation, og efterfølgende går rundt og tjekker om folk er ok.«

Michael Uhrenholdt er vært på den nye podcast Lederskabet

Michael Uhrenholt

Michael Uhrenholt er en del af rådgiverteamet i Ledelse, Ledernes enhed for sparring og rådgivning af ledere.

Han har særligt kompetencer inden for blandt andet lederudvikling og rekruttering og har været hos Lederne siden 2007.

Som medlem af Lederne kan du få gratis rådgivning af Michael og hans kolleger.

Fold ud

MeToo gjorde kæmpe forskel
For Stine Kirkegaard er de værdier, hun har bygget sin virksomhed på, ikke raketvidenskab. Tværtimod er hun oprigtigt forbløffet over, at de ikke for alvor er slået igennem i resten af branchen endnu. Hun henviser til, hvordan MeToo-bølgen og de diskussioner, den har affødt de senere år, har gjort en kæmpe forskel for hende selv og hendes generation, i forhold til hvad hun vil acceptere og hvad hun klart melder fra overfor.

»Set i det lys er det virkelig svært for mig at se voksne mennesker opføre sig som børn. Jeg føler, at det er uprofessionelt, og jeg føler, at det er langt over grænsen for, hvad højtuddannede folk, der har mange ansatte under sig, kan slippe afsted med.«

Stine Kirkegaard står mellem to gardiner
»Du er klart over grænsen, hvis der bliver sagt noget, som folk tager med hjem og er kede af,« siger Stine Kirkegaard. Foto: Christin Als

Vil være chef på egne betingelser
I en alder af 29 er Stine Kirkegaard først ved at finde ud af, hvilken type leder hun gerne vil være. Men hun har til gengæld en klar ide om, at hun vil være det på sin egen måde. Og på egne betingelser. Alt for mange kvindelige ledere er det nemlig på mændenes betingelser, mener hun.

»Jeg tror, at der er mange kvinder, som tænker, at de skal passe ind i den klassiske mandeleder-rolle, når de bliver chefer, for at de kan blive taget seriøst. Altså, nu skal vi pådutte dig at gå i jakkesæt. Eller være meget mindre feminin. Eller skrue ned for dig selv. Der er rigtig mange kvinder, som er ældre end mig, og som prøver at udfylde en mands sko i en lederrolle, i stedet for bare at udfylde deres egne sko.«

Stine Kirkegaard arbejder i stedet på at blive den leder, hun selv gerne vil være. Og her spiller det i høj grad ind, at hun er kvinde.

»Jeg vil have lov til at bruge mine kvindelige og feminine sider i min ledelse i stedet for at nedtone dem, fordi det giver en masse fordele på nogle områder, som mændene nogle gange har svært ved.«

Og faktisk tage det at være kvinde på sig på en anden måde?

»Ja, og bruge det i min ledelse. Det kan vildt meget. Jeg vil aldrig forsøge at blive en ’mandeleder’.«

Ledelsesrådgiver: Mænd kan være endnu blødere end kvinder

Glem alt om mænd, der alene udstråler rå eller decideret giftig maskulinitet. Ifølge ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt er mænd – både ledere og medarbejdere – lige så sårbare som kvinder, og på nogle punkter måske endnu blødere.

I podcasten Lederskabet har Michael Uhrenholt nogle konkrete råd til Stine Kirkegaard i forhold til rekruttering og giver også nogle bud på, hvorfor diversitet altid er en god ide på en arbejdsplads – også i restaurationsbranchen.

Lederskabet – en mellemlederpodcast bliver lavet af journalist Palle Steffensen og Michael Uhrenholt, og hjælper især mellemledere med at få løst et problem eller et dilemma – til inspiration for andre ledere, der måske står med samme problem.

HØR DEN HER.

Fold ud
Action Card

Her er ledelsesrådgiver Michael Uhrenholts tre bedste ledelsesråd

  1. Diversitet er vigtigt. Hvis du – groft sagt – kun ansætter medarbejdere, der ligner dig selv, og for eksempel er af samme køn eller samme alder som dig, ender du med en så homogen medarbejdergruppe, at du risikerer at gå glip af vigtige perspektiver på virksomhedens udfordringer. Det er altid sundt at få mange forskelligartede forslag og løsninger i spil – og det kræver at medarbejderne ikke er for ens.
  2. Husk at du er rollemodel som leder. Hvis du gerne vil fremme en ordentlig omgangstone på arbejdspladsen, skal du selv gå forrest som det gode eksempel. Det samme gælder, hvis du gerne vil have en kultur, hvor fejl ikke fordømmes; så skal du italesætte det og vise, at du også selv kan begå fejl.
  3. Du har brug for modspil som leder. Som leder har du brug for modspil, og du bør derfor også ansætte medarbejdere, der tør tale dig imod og som tør sige fra – også overfor dine ideer og udspil. Derfor er det ikke en god ide at være alt for ensidig i udvælgelsen af kandidater og for eksempel primært ansætte folk, du kender i forvejen.

Mere fra Lederskabet

Et splitbillede af Hjulmand og Frank, der giver feedback i en kamp

Thomas Frank og Kasper Hjulmand er fodboldtrænere i topklasse. Nu vil de inspirere dig til noget vigtigt i ledelse.

14 min.
Sisse Fisker

Sådan får du din første bestyrelsespost

Drømmer du om at sidde i en bestyrelse? Her er, hvad du skal kunne. Og hvordan du kommer i gang.
7 min.
Mette Davidsen Nielsen står med ryggen mod en væg
Lederskabet

Livet i hamsterhjulet har krævet masser af selvmedicinering. Nu vil kulturredaktøren ud af det sammen med medarbejderne

Selv om hun har et privilegeret og spændende lederjob som kulturredaktør på Politiken, føler Mette Davidsen-Nielsen ofte, at hun løber rundt, uden at komme nogle vegne. Hun mener, at der er brug for at gentænke den måde, vi har skruet arbejdslivet sammen på og få redefineret lederrollen.
27 min.
Lotte Bruun Jensen
Lederskabet

Her har direktøren meldt ud, at familien altid kommer før virksomheden

Lotte Bruun Jensen, der er 4. generations ejerleder af Osvald Jensen A/S, lever for sine børn, sin familie og vennerne. Derfor prioriterer hun benhårdt privatlivet over arbejdslivet – og opmuntrer medarbejderne til at gøre det samme og til at dele private problemer. Det er en klar trend, især blandt yngre ledere, siger ledelsesrådgiver.
24 min.
Aviaja Andersen står med en sæk maskmel iført hår net
Lederskabet

Aviaja sprang fra drømmejobbet i kosmetikindustrien for at redde kloden

Et par år efter hendes mand døde skiftede Aviaja Riemann-Andersen sit chefjob i L’Oréal-koncernen ud med en startup, der vil afhjælpe fødevaremangel ved at udnytte restproduktet fra ølbrygning. Det kræver ’vildt meget ledelse’, siger hun, specielt efter at der er kommet investorpenge ombord.
28 min.
Sune Malthe Thagaard sidder og snakker i telefon mens han nulrer med sit lange hår
Lederskabet

Sune vil vise, at der er flere måder at være mand på. Også i den finansielle sektor

Da Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit, valgte at åbne op om sin seksualitet, blev jakkesættet samtidig skrottet til fordel for langt hår, pink t-shirt og øreringe.
29 min.