Hvad er den vigtigste udfordring, danske ledere står over for nu?
Mental sundhed og mental usundhed. Der er sket en optimering på arbejdspladserne og en frygt for at sakke bagud, som har gjort, at mental nedslidning har afløst fysisk nedslidning – og det skal man være opmærksom på. Vi lever midt i et smørhul her i Danmark, så hvorfor er der så så mange medarbejdere, der går på arbejde og ikke kan mærke smørhullet? Den gode leder vil blive vurderet på, om han eller hun formår at mindske stress på arbejdspladsen. Medarbejderen er den vigtigste ressource – og den leder, der ikke formår at få arbejdsglæden til at blomstre, har svigtet.
Hvilke ydre omstændigheder skal der til, for at de kan møde de udfordringer?
De seneste tal, jeg har set, viser, at vi bruger 55 milliarder kroner på mental usundhed om året. Men hverken rød eller blå blok er i nærheden af at have en holdning til, hvordan man tackler stress og dårlig trivsel. Jeg oplever ovenikøbet ofte, at man ikke vil kalde det stress, men kun vil tale om trivsel, når jeg er ude at holde oplæg. Der er altså en diskussion, vi er nødt til at have i samfundet.
Åbenlys uretfærdighed har også rigtig meget med arbejdsglæde at gøre. Sofie Linde var god til at sætte en dagsorden om #metoo. Men hun havde også en anden dagsorden, som handler om ligeløn og den åbenlyse uretfærdighed, der også har rigtig meget med arbejdsglæde at gøre. Vi kunne godt have et ”politi”, der holdt øje med, om mænd og kvinder fik det samme i løn – det kan kun gå for langsomt.