Lederskabet

Mette Wolf har succes som teaterdirektør. Men det er ensomt at være leder

Foto Christian Als
31. maj 2023

Som barn af 1970erne er Mette Wolf vokset op i en tid, hvor fællesskab og solidaritet var de altafgørende værdier. Nu tager hun som direktør på Nørrebro Teater de upopulære beslutninger og prøver at finde sig til rette i ikke længere at være en del af arbejdsfællesskabet.

Mette Wolf går rundt på scenen med røde teatersæder i baggrunden
Mette Wolf har været direktør på Nørrebro Teater siden 2015 og har netop fået forlænget kontrakten med yderligere fire år. Trods bragende succes er ensomhed en del af jobbet, Foto: Christian Als
Gå til Action card

Før i tiden år var Mette Wolf den første på dansegulvet, når der var fest på arbejdspladsen. Og ofte den sidste, der gik hjem ud på de små timer. Men siden hun for otte år siden blev direktør på Nørrebro Teater, har det været slut med at feste igennem.

»Tidligere ville jeg have kastet mig ud på dansegulvet ved premierefesterne og drukket mig fuld med mine kolleger til den lyse morgen. I dag kommer der et bestemt tidspunkt i festen, hvor jeg kan mærke, at jeg bare skal gå hjem,« siger Mette Wolf.

Den 50-årige teaterdirektør er lykkedes med at få publikum tilbage til det traditionsrige morskabsteater på Nørrebro, men selv om både publikumstallet og økonomien er i fremgang, er der også nogle udfordringer ved at være chef, som ikke opvejes af gode tal på bundlinjen. Det sværeste for teaterdirektør Mette Wolf, der har en lang og succesrig karriere som dramaturg og tekstforfatter bag sig, er, at hun med egne ord ikke længere føler sig som en del af holdet.

»Jeg startede med at lave teater, fordi jeg, udover at elske kunstformen, også elsker teatrets kollektive arbejdsprocesser. Det kan jeg såmænd godt nogle gange narre mig selv til at tro, at jeg stadig er en del af, men jeg ved også godt, at i sidste ende er det mig, der har magten, og den som fyrer og ansætter folk og tager de tunge beslutninger.« 

Så der er også en ensomhed i det? 

»Ja, der er en stor grad af ensomhed i det,« konstaterer Mette Wolf i Lederstof.dk’s podcast Lederskabet.

Når hun i dag forlader festerne tidligt, handler det både om at passe på medarbejderne. Hvis de får en øl for meget, kommer de måske til at sige nogle ting til hende, som de bagefter ville fortryde. Men det er også af hensyn til hende selv og hendes egen integritet som leder.

»Jeg ved ikke, hvordan jeg ville have det, hvis jeg havde kastet mig rundt på dansegulvet og lavet flotte moves, for næste dag med en vis værdighed og autoritet at skulle have en vanskelig samtale med en medarbejder. Det ville være svært, tænker jeg.«

Portræt billede af Mette Wolf

Mette Wolf

Mette Wolf, direktør på Nørrebro Teater siden 1. januar 2015

Født 1972 Mette Wolf er uddannet cand.mag. i Dramaturgi fra Aarhus Universitet og i Kultur, Medier og Formidling fra Københavns Universitet.

Hun har beskæftiget sig med scenekunst i en lang række sammenhænge, bl.a. som dramaturg, redaktør, underviser og anmelder. Hun har desuden været tekstforfatter på forskellige revyer, forestillinger og shows, bl.a. Tørklædemonologerne og manuskriptudvikler på Arvingerne for DR. Hun har også stået bag nybearbejdelser af en række klassiske teaterforestillinger, herunder Et Drømmespil af August Strindberg, Melodien der blev væk af Kjeld Abell og Livsens Ondskab af Gustav Wied.

Foto: Christian Als

Fold ud

Vokset op med fællesskab og solidaritet
Som barn af 1970erne er Mette Wolf vokset op i en tid, hvor fællesskab og solidaritet var de vigtigste værdier. Hjemmefra lærte hun, at fællesskabet altid er stærkere, end den enkelte, og at vi allesammen er lige meget værd. Og hvis der er nogen, der har brug for hjælp, så løfter og bærer vi den svageste i fællesskabet.

»Det, synes jeg, simpelthen er så smukt, og jeg elsker det,« siger Mette Wolf, der i dag må konstatere, at den fællesskabstanke, hun er rundet af, af og til kan stå i modsætning til chefjobbet.

»Hvis jeg skal leve efter den ideologi, jeg voksede op med, er jeg jo ikke stærkere end fællesskabet, men det kan jeg godt se, at jeg bliver nødt til at være. Nogle gange bliver jeg nødt til at tage nogle beslutninger, der er upopulære, og som vil gøre nogen utilfredse eller kede af det, men som vil gavne teatret og forretningen. De beslutninger har jeg alene ansvaret for at tage og stå på mål for.«

Mette Wolf sidder på en bænk ved siden af to stole
»På den ene side kan jeg se, at de er nødvendige, og at det er godt, at de bliver taget, og på den anden styrker de ikke ligefrem følelsen af at være en del af fællesskabet,« fortæller Mette Wolf om de svære ledelsesbeslutninger. Foto: Christian Als

En følelse af at være alene
Hvordan håndterer du følelsen af ensomhed, når du for eksempel tager tidligt hjem efter en premiere? Hvad er det så for en følelse, man har?

»Det er en følelse af ikke at være en del af holdet,« siger Mette Wolf.

Hun skynder sig at tilføje, at hun faktisk har gode kolleger på jobbet, herunder ledelsesgruppen, som er helt uundværlig for hende.

»De er uhyre vigtige for mig. De er vigtige sparrings- og samtalepartnere og kvalificerer i den grad mine beslutninger.«

Hvad er det for eksempel for nogle beslutninger?

»Når vi har haft sæsoner med underskud og har måttet slanke forretningen, har det været at afskedige nogle medarbejdere, som jeg har holdt meget af, og hvis kompetencer jeg har sat stort pris på. Det kan også være at tage en beslutning om, at vi ikke har så mange penge at producere for, som vi plejer, så folk skal løbe lidt stærkere, eller at vi ikke kan få ansat nær så mange skuespillere, som jeg ønskede mig, at vi kunne.« 

Hvad gør de beslutninger ved dig?

»På den ene side kan jeg se, at de er nødvendige, og at det er godt, at de bliver taget, og på den anden styrker de ikke ligefrem følelsen af at være en del af fællesskabet. Men vi kan ikke sætte os ned i en rundkreds og blive enige om alting, så jeg bliver nødt til at tage beslutningen.«

Også selv om ikke alle er lige glade for de ting, du beslutter?

»Ja, og som hellere vil se røven af mig, for at sige det lige ud.  Det er ikke så rart, når man har en personlighed, der gør, at man egentlig helst vil have, at alle skal synes, at man er sød og rar. Så det clasher selvfølgelig.«

Konfliktsky i starten
Ifølge Mette Wolf selv har hun skullet vænne sig til at være den, der skærer igennem. Da hun satte sig i direktørstolen i 2015, var hun meget optaget af, at ’folk selv kunne se det fornuftige i, at vi tog de her beslutninger’. Men bagsiden af det var konfliktskyhed.

»Det fandt jeg ret tidligt ud af, at jeg var nødt til at gøre noget ved. Og derfor har jeg konsulteret flere erhvervspsykologer og rådgivere og haft forskellige udviklingsforløb, som forhåbentlig gør, at jeg er tydeligere med min ledelse i dag.«

Vejen væk fra konfliktskyheden gik blandt andet via bogen ’Frygtløs Ledelse’, der opfordrer ledere til at tage ledelsesansvaret på sig og turde træde i karakter som autentiske ledere og rollemodeller for deres medarbejdere.

Efter at have læst bogen, som hun fandt ’vildt inspirerende’, kontaktede Mette Wolf de to forfattere, Morten Novrup Henriksen og Thomas Lundby, og fik dem til at lave et skræddersyet udviklingsforløb, der fik hende til at stole mere på sin egen beslutningskraft. Og på sin egen mavefornemmelse.

»I dag ved jeg godt, hvornår jeg føler, at noget er forkert, en grænse er overtrådt, eller at noget skal gøres på en anden måde. Jeg stoler i højere på min intuition og tør handle på den.«

Hvad gør det ved dig, når du så har taget beslutningen? 

»Det er en kæmpe lettelse. Hvis jeg har en følelse, som jeg ikke handler på, kan jeg ligge vågen nat efter nat og spekulere frem og tilbage. Så der er en lettelse i at stole på, at min radar fungerer og måler noget rigtigt.«

Michael Uhrenholdt er vært på den nye podcast Lederskabet

Michael Uhrenholt

Michael Uhrenholt er en del af rådgiverteamet i Ledelse, Ledernes enhed for sparring og rådgivning af ledere.

Han har særligt kompetencer inden for blandt andet lederudvikling og rekruttering og har været hos Lederne siden 2007.

Som medlem af Lederne kan du få gratis rådgivning af Michael og hans kolleger.

Fold ud

Vil ikke være menig medarbejder igen
Selv om hun ikke er direkte involveret i forestillingerne, handler teaterlivet for hende i høj grad om et kollektiv, der stræber efter at skabe stor kunst sammen. Men Mette Wolf har samtidig accepteret, at der skal være et hierarki inden for det kollektiv, hvor hun som chefen sætter retning og tager de upopulære beslutninger.

Og selv om det kan være ensomt at sidde som chefen for det hele, har hun svært ved at sig selv i en rolle som menig medarbejder igen.

»Jeg ville have det så stramt med at have en dårlig chef,« konstaterer Mette Wolf, der har som erklæret mål, at Nørrebro Teater skal være Danmarks bedste teaterarbejdsplads.

»Hvis jeg kom til en anden arbejdsplads, hvor det ikke var drivkraften og målsætningen, ville jeg have svært ved at være i det.«

Dermed siger du også, at der er mange dårlige chefer i din branche?

»Der er nogle, der gør tingene på en måde, som jeg ikke er enig i, og som jeg ikke ville kunne leve med at være en del af.«

Mette Wolf står på en trappe op mod teaterpladserne
»Hvis jeg skal leve efter den ideologi, jeg voksede op med, er jeg jo ikke stærkere end fællesskabet, men det kan jeg godt se, at jeg bliver nødt til at være,« siger Mette Wolf. Foto: Christian Als

Rådgiver: Bliv bare lidt længere
Ifølge ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt har mange af de ledere, han er i kontakt med, nogle af de samme udfordringer med at tage lederrollen på sig, som Mette Wolf beskriver. Og mange af dem, han rådgiver, føler sig også af og til alene eller decideret ensomme.

»Jeg hører i vores rådgivning fra en del ledere, der føler sig isolerede og måske også lidt metaltrætte,« siger Michael Uhrenholt i Lederskabet.

Mange chefer har på samme måde som Mette Wolf og vælger at gå tidligt hjem fra festerne for at undgå kontroverser. Men Michael Uhrenholt mener, at det er en forkert strategi.

»Jeg mener godt, at man som chef og leder kan feste med sine medarbejdere. Man skal bare kende sine grænser og undlade at drikke sig i hegnet.« 

Og man kan også godt blive hængende til den lyse morgen?

»Selvfølgelig kan man det, og man kan hygge sig og have det sjovt. Og jeg er ret sikker på at medarbejderne faktisk vil sætte pris på at deres leder bliver hængende og hygger sig, så min opfordring til Mette Wolf og alle andre ledere vil være: Fest med! Det kunne jo være, at det var rigtig sjovt til sidst.«

Empatiske mennesker kan godt træffe upopulære beslutninger

Sådan lyder budskabet fra ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt i podcasten, hvor han giver flere gode råd om at udfylde lederrollen, og blandt andet også svarer på dette direkte spørgsmål fra Mette Wolf:

»Hvordan bliver man god til at tage upopulære beslutninger, samtidig med at man er et empatisk og ordentligt og rart menneske?«

Lederskabet – en mellemlederpodcast bliver lavet af journalist Palle Steffensen og Michael Uhrenholt og hjælper især mellemledere med at få løst et problem eller et dilemma – til inspiration for andre ledere, der måske står med samme problem.

Fold ud
Action Card

Michael Uhrenholts bedste råd til at undgå følelsen af ensomhed som leder

  1. Find fællesskaber i andre fora. Det sker ofte, at ledere føler sig ensomme og udenfor fællesskabet. Mit bedste råd er, at de aktivt skal opsøge netværk udenfor arbejdet, for eksempel tidligere kolleger eller egentlige netværksselskaber, og på den måde blive en del af et fællesskab, som de kan søge støtte i.
  2. Vi lader ikke kun op på arbejdet. Mange ledere skærer ned på det sociale liv i perioder, hvor de er pressede eller stressede. Men faktisk kan det ofte være en god ide at læne sig ind i de aktiviteter, du finder energien i, herunder arrangementer i den private sfære.
  3. Medarbejderne har respekt for ledere, der træffer de svære beslutninger. Alle ledere kommer ud for at skulle træffe hårde og svære beslutninger, og det kan være særligt svært, hvis man er meget fællesskabsorienteret. Min erfaring er, at du som leder godt kan stole på, at medarbejderne respekterer de beslutninger, du tager, hvis du kommunikerer dem klart, er ydmyg i forbindelse med udmeldingen, og hvis de kan mærke, at du har tænkt medarbejdernes og virksomhedens tarv ind. Medarbejdere respekterer derimod ikke ledere, der træffer beslutninger hen over hovedet på alle og ikke kommunikerer dem ordentligt. Og det allerværste er ledere, der slet ikke kan træffe beslutninger.
  4. Lad være med at gå tidligt hjem fra festen. Du er leder både til hverdag og når der er fest. Mange ledere går tidligt hjem fra fester eller bliver væk, men jeg synes, at man skal stå ved, at man som leder godt kan hygge sig med medarbejderne. Du behøver ikke at drikke store mængder alkohol for at have det sjovt med dine medarbejdere. Hvis du oplever, at der er ansatte, der benytter lejligheden til at ’sige nogle sandheder’, skal du sige fra på stedet – både for din egen og medarbejderens skyld.

Mere fra Lederskabet

Et splitbillede af Hjulmand og Frank, der giver feedback i en kamp

Thomas Frank og Kasper Hjulmand er fodboldtrænere i topklasse. Nu vil de inspirere dig til noget vigtigt i ledelse.

14 min.
Sisse Fisker

Sådan får du din første bestyrelsespost

Drømmer du om at sidde i en bestyrelse? Her er, hvad du skal kunne. Og hvordan du kommer i gang.
7 min.
Mette Davidsen Nielsen står med ryggen mod en væg
Lederskabet

Livet i hamsterhjulet har krævet masser af selvmedicinering. Nu vil kulturredaktøren ud af det sammen med medarbejderne

Selv om hun har et privilegeret og spændende lederjob som kulturredaktør på Politiken, føler Mette Davidsen-Nielsen ofte, at hun løber rundt, uden at komme nogle vegne. Hun mener, at der er brug for at gentænke den måde, vi har skruet arbejdslivet sammen på og få redefineret lederrollen.
27 min.
Stine Kirkegaard står foran sin cateringfirma Easy Peacy
Lederskabet

Stine vil ikke have 'giftig maskulinitet' i sin virksomhed

Groft sprogbrug, sexisme og andre former for krænkelser er tilsyneladende hverdagskost mange steder i restaurationsbranchen, men ikke hos 29-årige Stine Kirkegaard, der står bag cateringsuccesen Easy Peacy, og insisterer på en ordentligt tone.
24 min.
Lotte Bruun Jensen
Lederskabet

Her har direktøren meldt ud, at familien altid kommer før virksomheden

Lotte Bruun Jensen, der er 4. generations ejerleder af Osvald Jensen A/S, lever for sine børn, sin familie og vennerne. Derfor prioriterer hun benhårdt privatlivet over arbejdslivet – og opmuntrer medarbejderne til at gøre det samme og til at dele private problemer. Det er en klar trend, især blandt yngre ledere, siger ledelsesrådgiver.
24 min.
Aviaja Andersen står med en sæk maskmel iført hår net
Lederskabet

Aviaja sprang fra drømmejobbet i kosmetikindustrien for at redde kloden

Et par år efter hendes mand døde skiftede Aviaja Riemann-Andersen sit chefjob i L’Oréal-koncernen ud med en startup, der vil afhjælpe fødevaremangel ved at udnytte restproduktet fra ølbrygning. Det kræver ’vildt meget ledelse’, siger hun, specielt efter at der er kommet investorpenge ombord.
28 min.