Kræver detektiv at spotte mistrivsel
Fra sit kontor i København føler Maja Nyvold ofte, at hun skal være lidt af en detektiv for at finde ud af, om medarbejderne er pressede, eller om de er plaget af personlige udfordringer. Også selv om det er et ufravigeligt krav, at der skal være kamera på alle deltagere på de virtuelle møder.
»Men det er bare nemmere at skjule, hvordan du har det, bag en computerskærm. Hvis man er på kontor sammen, kan man lige tage fat i én ved kaffemaskinen og sige: ’Hej, hvordan har du det egentlig i dag’ eller spørge ind til, om vedkommende arbejder lidt for meget lige nu. Det er meget sværere at tage fat i nogle af de lidt mere personlige emner via et kamera.«
I et forsøg på at gøre relationen til medarbejderne mere personlig, har Maja Nyvold indført et frirum i form af månedlige virtuelle kaffesessioner, hvor det er forbudt at tale om arbejde.
»Hele pointen er, at det skal være en halv times uformel snak, hvor det handler om at give folk en indbyrdes tryghed og en fornemmelse af at være kolleger, selvom de ikke sidder sammen.«
Hvis det i øvrigt passer ind i team-medlemmernes tidszoner, er det obligatorisk at deltage.
»Og så skiftes vi typisk til at vælge et tema. Det kan være alt fra din yndlingsfilm eller til, hvor du godt kan lide at gå på stranden.«
Maja Nyvold holder også løbende 1:1-samtaler med alle sine medarbejdere. Men også her gælder det, at de virtuelle møder ikke giver samme nærvær som et fysisk møde.
»Det er supersvært, og jeg tror ikke, at jeg har fundet løsningen. Man skal jo også respektere, hvis der er nogen, der ikke har lyst til at dele noget meget privat. Sådan kan det også være, når man sidder sammen på kontoret fysisk. Men hvis jeg fornemmer, at noget ikke er helt godt, har jeg nogle gange valgt at rejse ud til medarbejderne, så vi kan tilbringe nogle dage sammen. Det kan heldigvis lade sig gøre, fordi verden er ved at åbne op igen.«