»Jeg var virkeligt nervøs, da jeg skrev under på kontrakten om at leje lokalerne. Jeg kastede jo mig selv og organisationen ud i noget, jeg ikke vidste, om vi kunne klare,« siger Mirka Mozer.
To år senere var projektet vokset ud af rammerne. Og Mirka Mozers største beslutning var endt som en stor succes. I dag er det ene spisehus blev til to, lokalerne er blevet større, og projektet har formået at overleve den barske konkurrence fra utallige andre madtilbud på Nørrebro. Samtidig med at der skabes job til kvinderne i målgruppen.
»Det er først og fremmest en virksomhed, men med den ekstra dimension, at vi gerne vil skabe varige job til de her kvinder. Men folk skal ikke købe vores mad for at støtte kvinderne, eller fordi de synes, det er synd for dem. Vi konkurrerer benhårdt på det produkt, vi leverer,« siger Mirka Mozer.
Opråb til de danske ledere
De trods alt ret få arbejdspladser, Indvandrer Kvindecentret skaber, forslår ikke meget i det store billede. Men for de enkelte kvinder gør det ifølge Mirka Mozer en stor forskel, at de flytter sig ud af offentlig forsørgelse.
Og hun opfordrer andre danske ledere til at følge i Indvandrer Kvindecentrets fodspor og arbejde med ’evnen til at se ressourcer i alle’.
»Vi byggede spisehusene på trods. Det gjorde vi, fordi vi kunne se, at der er nogle kvinder her, der har nogle kompetencer til at lave fantastisk mad, som ingen andre har. Så min opfordring til mine lederkolleger vil være, at de skal være modige og ansætte nogle, der ikke præcist ligner dem selv. Det kan man faktisk få en masse ud af,« siger Mirka Mozer.
Hun erkender blankt, at de kvinder, der bruger centret, har en masse udfordringer. Få har en erhvervsuddannelse, endnu færre erhvervserfaring. De taler ikke nødvendigvis flydende dansk, og nogle har også fysiske eller andre problemer.
»Men de kvinder, jeg møder, vil utroligt gerne have et job og være en del af det fællesskab, der er på en arbejdsplads. Nogle gange mangler de både konkrete kompetencer, troen på sig selv og netværk. Og her kan en samlet og fagligt fokuseret indsats gøre en stor forskel,« siger Mirka Mozer og tilføjer:
»Min opgave som leder her er i bund og grund at forsøge at vende spejlet om, så flere kan se, at alle kan bidrage med noget, hvis du ikke kun kigger på barrier og udfordringer. Og at der kan ligge en kæmpe styrke i at ansætte folk med forskellige baggrunde. Jeg synes jo, at alle virksomheder har et ansvar for vores samfund. Vi ligger så bare ekstraordinært højt på skalaen.«