Spillede på mændenes bane
Når Lisbeth Jessen beskriver sin karriere som leder i politiet, lægger hun ikke skjul på, at hun var god til at spille et spil, der var defineret af mænd.
»Jeg har i hvert fald spillet på den bane,« siger hun.
Dengang måtte hun lægge øre til sexistiske jokes fra sine mandlige kolleger, og det mener hun i dag, at hun burde have sat foden ned overfor som leder.
»Tiden var en anden, og omgangstonen var meget fri og til tider hård. Man bliver også socialiseret ind i det, og man hyler jo i et vist omfang med de ulve, man er sammen med, « siger Lisbeth Jessen.
Men hun mener også, hun skilte sig ud fra sine mandlige ledere ved ikke at være lige så ”åbenlyst handlekraftig”.
»Jeg var nok mere uddelegerende end mange mandlige ledere,« siger hun.
I 2016 forlod hun stillingen som vicepolitiinspektør i Rigspolitiet og fik et job som direktør hos kvindekrisecentret Danner, hvor alle ansatte på nær én enkelt er kvinder.
Jobskiftet åbnede Lisbeth Jessens øjne for, hvor meget kønsfaktoren kan påvirke kulturen på en arbejdsplads og jobbet som leder.
»Når man rundes af en maskulin arbejdskultur, som jeg blev det i politiet, bliver man jo på godt og ondt et produkt af den kultur, og så får man ikke det bedste ud af begge køn. Det er jo ikke en kvindes største kompetence at være en mand«, siger Lisbeth Jessen.
Forløste ikke potentialet
Især som ung leder i politiet brugte hun meget energi på at blive den udgave af en leder, som hun troede andre gerne ville have, hun var.
»Derfor forløste jeg ikke hele mit potentiale som leder,« siger hun.
Da hun overtog direktørkontoret i Danner, var noget af det første, der fangede hendes øjne, en boks med Kleenex på bordet.
»Det er jo lidt af en kliché. Men der bliver grædt mere her, og man må gerne vise sin sårbarhed. Det er ikke en værdi, der hyldes i politiet,« siger hun.
Lisbeth Jessen blev også mødt af flere ord, flere mellemregninger og en større omsorgsfuldhed i sproget hos Danner.
»Kvinder taler mere, er langt mere opmærksomme på, hvordan ordene opfattes og er klar på at forklare sig mere. Og det kan godt udfordre mig nogle gange, at der er så mange ord,« siger hun.