Vi er styret af gamle drifter og overlevelsesinstinkter
Én af de helt store udfordringer i ledelse i dag er nemlig, at vi lever i et samfund præget af acceleration, fremskridtsoptimisme og eksponentiel udvikling, fortæller hun.
Og selv om vores samfund har udviklet sig med hastige skridt, har vores hjerne ikke kunnet nå at følge med. Vores 120 millioner år gamle hjerne er stadig ”analog” og først og fremmest tunet ind på to opgaver i livet: Overlevelse og reproduktion. Det drejer sig om mad, sex og magt, ifølge de to psykologer.
De påpeger, at vi ofte glemmer, at den gamle hjerne er hovedsæde for drifterne og for urkraften i alle mennesker og dyr. Også når det handler om ledelse. Hjernen er med os altid – også når vi går på arbejde.
Den særlige menneskelige del af hjernen – den nye hjerne – gør os omvendt i stand til både det mest fantastiske og det mest forfærdelige.
»Vi kan designe projekter og opfinde internettet, men vi kan også skabe biologiske masseødelæggelsesvåben og udvikle raffinerede torturmetoder. Dét der er centralt for os mennesker er, at vi som ingen andre dyr forholder os til os selv, vores relationer, fortid og fremtid«, fortæller Vibeke Lunding-Gregersen.
Vi bekymrer os over ting, vi har sagt eller gjort, eller måske kommer til at sige eller gøre. Vi er selvkritiske og forestiller os, hvad andre tænker, siger og mener – også når de ikke er til stede.
Vi er sociale dyr og afhængige af andre mennesker for at overleve. Derfor repræsenterer sociale trusler en stor fare for mennesker, og det påvirker både vores adfærd, vores samarbejdsevner og trivsel.
»Som leder er det afgørende netop at have forståelse for menneskets grundlæggende natur og behov, for det gør det langt nemmere at skabe gode rammer for arbejdet og derigennem sikre både trivsel og performance«, siger Vibeke Lunding-Gregersen.
»Som leder arbejder du med hjerner, som både er en skøn blanding af gamle og nye konstruktioner, primitive drifter og menneskelig intelligens, simple overlevelsesinstinkter og avancerede omsorgsstrategier«, tilføjer Louise Dinesen og fortsætter:
»Det, der får liv og plads på arbejdspladsen, afhænger af hvilke behov og funktioner du som leder understøtter«, siger hun.