Top tre-beslutning
I dag, hvor stormen for længst har lagt sig og nye medarbejdere er kommet til, ser David Heinemeier Hansson forbuddet om at diskutere politiske spørgsmål, som stadig er gældende i virksomheden, som en af de tre bedste beslutninger, han har truffet som leder.
»Det er som om, at vi har fået lov til at skrue tiden 7-8 år tilbage i tiden før, at USA gik fuldstændigt bananas og den orange mand kom ind i Det Hvide hus. Kulturen er nærmest blevet den samme hos os, som den er i virksomheder i Danmark. Folk kan stadig godt debattere, men det handler om det, vi laver som virksomhed og i en helt, helt anden tone,« siger han og fastslår:
»Jeg er ikke bare glad for beslutningen, jeg er HENRYKT.«
Også for måden, I kommunikerede beslutningen på?
»Vi skulle helt sikkert have ventet med at offentliggøre den, indtil medarbejderne havde fået lov til at fordøje den. Det blev fra day one en offentlig debat, og det smittede alt for meget af på de snakke, vi havde internt. Men jeg kan konstatere i dag – mere end halvandet år efter – at selve beslutningen om at lægge låg på de her debatter, var den rigtige.«
Ekkoer i Danmark
Vi slutter af med at spørge David Heinemeier Hansson, om den afsporede debatkultur, som der ifølge ham hersker i mange amerikanske virksomheder, også vil kunne brede sig til lande som Danmark? Det er ikke utænkeligt, selvom vi herhjemme har et »helt andet immunforsvar mod, at tingene skrider ad sporet«, som han udtrykker det.
»I Danmark taler vi jo også om pronominer og andre identitetspolitiske emner – små ekkoer af debatten i USA. Og den debat foregår også på arbejdspladserne, fornemmer jeg. Men på et helt andet leje. Vi ser tingene mindre firkantet end i USA og er generelt mere åbensindede. Men hvis vi ikke passer på, kan vi ende med at blive taget på sengen,« siger han.
Hvordan?
»Arbejdspladsen bliver i stigende grad set som et sted, hvor vi skal tage hen som ’hele mennesker’. Det tror jeg er farligt. Selvfølgelig skal ens arbejde give mening. Og man skal kunne stå inde for virksomheden. Men det bliver et problem, når folk tager deres holdninger til alle mulige politiske og ideologiske problemstillinger med på arbejde. Det betyder jo, at virksomhederne enten kun kan rumme medarbejdere med ét bestemt syn på verden. Eller også ender ud som en diskussionsklub, hvor folk konstant er efter hinanden, som det var tilfældet hos os. Og det savner jeg altså ikke ét eneste sekund,« siger han.