Det betyder også, at store virksomheder og topledere i dag spiller en afgørende rolle som frontløbere for en mere bæredygtig verden. De kan virkelig rykke noget, og det er ingen tilfældighed, når en række danske topledere også deltog på klimatopmødet COP 26 i Glasgow fornylig. Politikerne er naturligvis stadig helt centrale i mange beslutninger, men politik – ikke mindst på globalt og kontinentalt plan – er utrolig tungt og langsommeligt, hvor erhvervslivet og topledere kan agere langt hurtigere og være katalysatorer for den innovation og nytænkning, som er helt nødvendig, hvis vi skal lykkes med at overkomme klimakrisen.
Det kræver også, at dagens topledere tør bringe sig selv langt mere i spil end tidligere. Det er ikke en reel mulighed bare at sidde bag skrivebordet og have totalt styr på regneark og bundlinje. Man skal naturligvis have styr på økonomien, men i dag kan forretning og bæredygtighed – heldigvis – ikke skilles ad. Det er vævet tæt ind i hinanden, og den moderne topleder skal både kunne stå på mål for virksomhedens indsats for bæredygtighed i offentligheden, men også stille krav til leverandører og politikere og formulere visioner for, hvordan virksomheden selv kan gøre endnu mere for en bæredygtig verden. Det kan ikke bare være en facade, og derfor er det også klar trend, at de dygtige topledere skal være troværdige og kunne skabe følgeskab. Som den tidligere vinder Kim Kristensen, som nu er hofmarskal og tidligere blandt andet har været øverstbefalende for de danske styrker i Afghanistan, beskriver det, bliver kunstige ledere ikke fulgt. Det kræver, at man er en troværdig leder af kød og blod.
Jeg kunne ikke være mere enig, og jeg vil blot slutte med en stor cadeau til de troværdige og bæredygtige ledere, som er med til at gøre ikke bare deres virksomhed, men verden til et bedre sted. Det lyder måske højstemt, men ikke desto mindre er det rigtigt. Og jeg glæder mig til, at vi på Ledelsens Dag den 25. november kårer en ny Årets Leder, som har vist vejen for mange af os andre.