Drop corporate bullshit
Hvor man kan lave beredskabsplaner i forhold til konkrete opgaver, som på Poulstrup Friskole, så kan omsorg ikke sættes på formel, påpeger Kim Nøhr Skibsted.
»Du kan standardisere meget over for medarbejderne: Lønsystemer, succession-planer, udviklingspotentiale. Det er alt sammen meget fint. Men når det komme til et menneskes skæbne, kan du ikke sætte det ind i dit HR-system og finde løsningen. Så går du galt i byen, så interesser du dig ikke for medmennesker.«
Kim Nøhr Skibsteds tilbagevenden til lederjobbet var en gradvis afklaring af, at han ikke på samme måde kunne navigere i den omskiftelighed, der engang var hans brændstof.
»Jeg havde ikke energien til det eller overblikket. Jeg skal stadig ind imellem minde mig selv om, at uforudsigelighed er spændende, men ikke hele tiden. I dag kan jeg bedre mærke, når kroppen siger nej.«
Han signalerer også over for sine medarbejdere, at der er noget, der er større end arbejde.
»Vi skal ikke tage os selv så forbandet selvhøjtideligt, det går nok. Livet er mere end din næste arbejdsopgave.«
Og så gider han ikke spilde tiden. Det melder han også ud »nogle gange lidt bombastisk.«
»Jeg gider ikke corporate bullshit, kompleksitet og processer. Det har jeg givet udtryk for, også nogle gange meget direkte. Jeg føler ikke, jeg har tid til lange diskussioner og processer, når vi ofte - allerede når vi går i gang - godt ved, hvor vi skal ende, og hvad vi skal.«
»Førtidspension, er du vanvittig?«
Tid er selvfølgelig også en væsentlig faktor for Kristian Bertelsen. Han har holdt fast i sit lederjob gennem et sygdomsforløb, hvor han til tider har »været nede i de mørkeste afkroge,« som han siger.
»Jeg bruger mit arbejde som en positiv vægtstang for, at jeg overhovedet kan eksistere. Det at jeg står op hver morgen og tager min lederhat på og har en funktion, det gør, at det hele giver mening.«
Da prognosen var mest dyster, bad Kristian Bertelsen sin sekretær spørge kommunen, hvordan de skulle forholde sig.
»Jeg skulle da på førtidspension, sagde de. Jeg tænkte bare: ‘Er du da fuldstændig vanvittig, det er det sidste, der skal ske.’ Kommer jeg hjem og gå og bliver ham den syge, ja, så dør jeg i hvert fald.«
En af de første sygeplejersker Kristian Bertelsen mødte, da han fik kræft, varskoede ham om det, der ville komme.
»Det var en ældre rutineret kvinde. Hun lagde hånden på mig og sagde: ‘Der er kun én ting, jeg kan love dig. Den mand du var før, ham får du aldrig igen.«
Hun fik ret.