Samme længde barsel – forskellige reaktioner
Ifølge parret har de altid haft en »god tradition for at være fælles om tingene,« som Majbritt udtrykker det. Og den tradition vil de gerne give videre til deres børn.
»Vi vil gerne vise vores børn, at det ikke kun er mor, der går hjemme og passer børn. Far tager lige så stor del i det,« siger hun.
»Helt enig,« istemmer Frank. »At dele barslen handler først og fremmest om, at vi begge gerne vil være der for vores dreng. Men også om at sætte et eksempel. Vores børn lægger måske ikke mærke til det nu og her, men senere kan vi fortælle dem, hvordan vi har indrettet os. På den måde håber vi at kunne vise dem en vej, hvor forældreskabet er noget, man er fælles om.«
Majbritt og Frank, der begge er fra Vestjylland og uddannet i nationaløkonomi, bor på 1. sal i et stort, moderne lejlighedskompleks i Ørestad. På køkkenbordet ligger nyeste nummer af magasinet The Economist. Og i en bogkasse i børnenes soveværelse står Emil fra Lønneberg side om side med Kapitalen af den franske økonom Thomas Piketty og Alan Greenspans The Age of Turbulence.
Sutteflasken er klar. Frank sætter sig i en sort lædersofa i stuen sammen med Peter, som fægter med hænderne efter flasken. Imens står Majbritt i entreen og affnugger sine dybblå, højhælede ruskindssko med en fnugrulle.
Majbritt og Frank er ikke blevet mødt med helt de samme reaktioner fra omverdenen på, at de har valgt at dele barslen.
I Franks tilfælde har ordene fra venner og kolleger overvejende været positive: »Der er måske nogle, der har tænkt, at det var lang tid. Men jeg oplever også, at det langsomt bliver mere og mere accepteret, at mænd tager en god bid af barslen – særlig blandt de yngre generationer,« siger Frank og understreger, at han har fået god støtte fra sin egen chef. Og netop opbakningen fra ens virksomhed er vigtig, mener han, hvis man skal kunne slappe af i rollen som barslende forælder.
»Ellers kan man hurtigt få dårlig samvittighed over ikke at være der for sine kolleger og medarbejdere,« som han siger.
For Majbritts vedkommende har reaktionerne været mere blandede. Hendes virksomhed, Deloitte, tog godt imod nyheden om, at hun skulle på barsel – også selv om den kom kort tid efter, at hun var blevet udnævnt til partner i det store konsulenthus. Men flere venner og bekendte spurgte ind til, hvorfor hun ikke ville holde længere barsel. Og det er sigende for de generelle forventninger, der er til fordelingen af barslen, mener hun.
»Det ville ingen have spurgt mig om, hvis jeg var en mand!« siger hun.
»Der er en forventning om, at kvinden tager størstedelen af barslen. Og den forventning vil jeg gerne være med til at få gjort op med, så man som kvinde ikke skal forsvare sig, hvis man vælger at holde en kortere barsel end gennemsnittet.«
Og hvorfor er det vigtigt?
»Mit ønskescenarie er, at virksomheder ikke skeler til kønnet, når de står med en kandidat til en stilling i slutningen af 20’erne eller starten af 30’erne, hvor mange får børn.
Forventningen skal være, at det lige så godt kan være manden som kvinden, der tager størstedelen af barslen. Eller i det mindste, at de tager lige meget. Ellers kan det blive til kvindens ulempe i en ansættelsessituation. Og så længe det er sådan, får vi ikke udnyttet vores samlede talentmasse i samfundet,« siger hun.