Så få begrænsninger som muligt
Igen fremhæver han missionen i Kabul som et eksempel på, hvordan hans ledelsesdogme udspiller sig helt konkret.
»Jeg behøvede ikke blande mig i, hvordan mine folk løste opgaven i Kabul, fordi de er vænnet til selv at agere. De vidste godt, hvad de måtte og ikke måtte og hvad der var lovligt og ikke lovligt, for det havde de fået at vide. Inden for de rammer, som jeg gav dem, løste de opgaverne og var kreative,« siger Jens Peter Blomqvist.
Som en tommelfingerregel giver han kun sine folk de absolut nødvendige begrænsninger. I Kabul var det for eksempel en deadline for, hvornår sidste fly skulle afsted – og alle skulle være ombord.
»Vi vidste godt, at der var en slutdato på vores tilstedeværelse, men deadline ændrede sig undervejs. Og så var det et spørgsmål om at finde the sweet spot mellem at redde flest mulige ud og det tidspunkt, vi allersenest skulle forlade stedet«, siger Jens Peter Blomqvist.
Derudover er han ikke tilhænger af at begrave sin folk i begrænsninger.
»Der kan være rammer, som de ikke må bryde, og som derfor bliver kommunikeret klart. Men hvis det ikke er strengt nødvendigt at give dem en begrænsning, så gør jeg det ikke. På den måde sikrer jeg, at de udnytter alle de ressourcer og kompetencer, de har,« siger Jens Peter Blomqvist.
Konflikt og uenighed er godt
Et andet vigtigt ledelsesdogme for Jens Peter Blomqvist er, at konflikt og uenighed faktisk er en god ting. Og han ansporer derfor alle sine medarbejdere, uanset om det er jægere, medlemmer af staben, mekanikere eller folk fra forsyningstjenesten, til at sige ham imod og udfordre hans overvejelser i de faser af beslutningsprocessen, hvor man opstiller handlingsalternativer.
»Jeg kan ikke vide alt, og har på alle funktioner medarbejdere, der er specialister på deres felt. Jeg skal være virkelig god til at argumentere, men det er absolut positivt. Hvem er interesseret i at høre fra nogle, der kun er enige med chefen?« siger Jens Peter Blomqvist.
Jens Peter Blomqvist bruger konsekvent sin stab til at kvalificere alle beslutninger.
»Hvis jeg ikke var interesseret i at tale med folk, kunne jeg bare træffe mine beslutninger selv. Hvis det var så enkelt, behøvede jeg kun mig selv og en kommunikationsmand til at kommunikere mine ordrer ud. Men der er jo en grund til, at man har en hel stab, der kan afdække alle facetter af problemerne,« siger Jens Peter Blomqvist.
Selv om han forventer og forlanger at blive mødt med modspil, er det en klar ledelsesregel, at hans medarbejdere og ledere ikke må sige blankt nej til chefen.
»Jeg forlanger, at alle melder ind på den problemstilling, der er på tale, og ikke bare siger ’nej, det duer ikke’. Det er ikke fedt at få at vide som chef, at du kun kan sige ja eller nej. Det er til gengæld fedt at få at vide, at der er forskellige muligheder og ulemper, du kan vælge imellem og kombinere. Så jeg kan vælge imellem de nuancer af grøn, jeg helst vil have,« siger Jens Peter Blomqvist.