5 gode råd

Inflationen giver ekstraordinære lønstigninger. Sådan får du selv en del af kagen

16. juni 2022

Prisstigningerne er de højeste i 39 år, og hver anden leder er klar til at give medarbejderne et lønhop. Her får du ekspertens 5 råd til, hvordan du også selv får mere i løn.

Gå til Action card

I maj ramte inflationen hele 7,4 procent i forhold til samme måned sidste år. Det er ifølge de seneste løntal over dobbelt så meget som lønstigningen for ledere i det private, så din realløn er højst sandsynligt faldet.

Lad mig på den baggrund komme med et gæt: Du vil gerne have mere i løn.

Det er helt forståeligt, og ifølge ledelsesrådgiver og ekspert i lønforhandling Bjarne Henning Jensen fra Lederne er det slet ikke urealistisk. Men ikke på grund af inflationen i sig selv. Der er noget andet på spil, og Bjarne Henning Jensen har fem gode råd til, hvordan du lykkes. Dem kommer vi til.

Inflationstallet på 7,4 procent er ikke et udtryk for, at alting er steget lige meget. Den såkaldte kerneinflation, som viser stigningen i forbrugerpriserne uden energi og ikke-forarbejde fødevarer er ”kun” på 4,4 procent, så hvis du ikke fyrer med naturgas eller spiser masser af smør, er du altså mindre hårdt ramt – og begynder eksempelvis brændstofspiserne at falde, vil din realløn stige igen, uanset om du lykkes med at få en lønstigning eller ej. Alene derfor kan du ikke bruge inflationen til at få en permanent lønstigning, der matcher priserne lige nu.

Ikke desto mindre er lønpresset er realitet, og som leder er der en god sandsynlighed for, at du allerede har mærket det fra dine medarbejdere.

En undersøgelse blandt 1.186 medlemmer af Lederne viser, at 79 procent mener, at inflationen har ført til et større ønske om højere løn fra deres medarbejdere. Og ikke nok med det. 51 procent af lederne forventer helt eller delvist at efterkomme lønkravet fra de ansatte. Fordi der er mangel på arbejdskraft.

Derfor kan du også som leder kræve mere i løn. Du er nemlig – præcis som ingeniører og andre specialister– en eftertragtet nøglemedarbejder, der kan finde et andet job, hvis dine egne krav ikke bliver mødt.

»Virksomhederne skriger efter arbejdskraft i øjeblikket. Det giver medarbejdere såvel som ledere utroligt gode kort på hånden til at vælge og vrage mellem tilbuddene. I sidste ende kan prisen for at give dig lønforhøjelse blegne, i forhold til at risikere at du smutter. For det koster ganske enkelt ordrer og produktion,« siger Niklas Praefke, der er cheføkonom i Lederne.

Dermed til det, du har ventet på. Bjarne Henning Jensens fem gode råd til hvordan du kan bruge den økonomiske situation for øjeblikket til selv at få mere i løn:

1. Glem alt om ret og rimeligt

Du får løn, ikke lommepenge. I modsætning til det, du giver dine børn for at dække nogle konkrete udgifter, er det, som tikker ind på din konto hver måned i al væsentlighed afgjort af, hvad du er værd for virksomheden.

Værdien af dit arbejde bliver ikke en anden, fordi en liter mælk koster mere end tidligere. Så ja, det kan virke urimeligt for dig personligt, at din realløn er faldet, men det ændrer ikke på, at hvis lønnen for din konkrete indsats var rimelig efter sidste lønforhandling, så kan den også være det nu set med en rationel økonomisk betragtning.

Det drejer sig ikke om priserne generelt. Det drejer sig om din pris. Men uafhængigt af inflationen kan den også være steget ganske meget.

2. Kend dit eget værd

Al individuel lønforhandling starter og slutter ved, hvad du personligt er værd for virksomheden. Den værdi er i højere grad bestemt af din markedsværdi end af din indsats, og den kan godt være markant højere, end det du får nu.

Derfor skal du kende din markedsværdi – hvad det vil koste din virksomhed at erstatte dig – og du skal kunne forklare den over for din chef, der måske også skal kunne forklare den videre til sin chef.

Ledernes lønberegner giver et godt indblik i hvad andre ledere i tilsvarende stillinger tjener og er dermed normalt et godt værktøj til at fastslå din egen værdi. Men lige nu koger jobmarkedet, og det kan nemt være, at nyansættelser af ledere med dine kompetencer sker til højere lønninger. Og hvis prisen for at ansætte en anden i stedet for dig, i fald du siger op, er markant højere end din nuværende løn, har du et rigtigt godt kort på hånden til en lønforhandling.

Så forhør dig i dit netværk, tjek jobannoncer og lyt meget grundigt efter og spørg ind til lønnen, hvis du bliver kontaktet af headhuntere. Hvis andre virksomheder gerne vil have dig, er din markedsværdi høj.

3. Gør din stilling op

Hvis du vil bede om mere i løn, skal du på forhånd vide, hvilken konsekvens du er villig til at drage, hvis du får et nej.

Selvfølgelig kan du bare sende en mail med dit ønske om en lønforhøjelse til din chef og håbe på det bedste.

Men hvis du ikke er villig til at sige op – eller i hvert fald gøre det klart, at du er villig til at lede efter et andet arbejde med mere i løn – står du i en dårlig forhandlingssituation. Her hjælper det igen at have konkrete tilbud fra andre på hånden.

4. Drop ubehaget

Det kan føles ubehageligt at bede sin chef om om en ekstraordinær lønforhøjelse – ikke mindst hvis man som leder er vant til at feje sine egne medarbejderes ønsker til side med henvisning til de årlige lønforhandlinger. Men hvis du vil have mere i løn her og nu, bliver du nødt til det.

En ekstraordinær lønforhandling er ikke en personlig kamp mellem dig og din chef. Det er en forhandling mellem dig og den virksomhed du arbejder i, om hvor meget det er værd for virksomheden ikke at miste dig, og der kan din chef vise sig at være på din side.

Det er en forhandling, som begge parter bør forholde sig objektivt til, og som derfor ikke bør være pinlig. Så du kan du roligt sige til din egen chef, at du er glad at være på arbejdspladsen, men at prisen på dig er steget. Og at andre vil være villige til at betale prisen, hvis du ikke kan få den her. Hvis det altså passer (eller du har mod på at bluffe).

Husk i øvrigt: Hvis dit krav ikke er urimeligt, men du alligevel ender med et nej, så er det ikke spildt arbejde at kræve mere i løn. Det er altid godt løbende at gøre opmærksom på sit eget værd, inden man når til næste forhandling.

5. Gør som altid, når du vil have mere i løn

Ja, inflationen og det kogende jobmarked gør situationen til noget særligt, men grundlæggende går lønforhandling altid ud på det samme. Derfor skal du først og fremmest være opmærksom på de gode råd, som altid gælder, når du vil have mere i løn.

De gode råd har Bjarne Henning Jensen allerede sat ord på, og du kan få dem lige her.

Mikael Trolle
Fremtidens lederskab

»Det er jo vanvittigt at have resultatmål, hvis de begrænser din evne til at udfolde virksomhedens potentiale til et højere niveau«

Fremtidens ledere skal tale mindre om budgetter og resultatmål og mere om drømme, næstekærlighed og elskværdige livsrejser for at forberede medarbejderne på en uforudsigelig fremtid. Budskabet kommer fra Mikael Trolle, der sammen med Jim Hagemann Snabe står bag ledelsesmodellen Dreams & Details. 
14 min.
Tim Whyte
LEDERCOACHING

»Jeg kan vende ting med min coach, som jeg ikke kan vende med min chef«

Som leder er der sjældent tid til at reflektere dybere over beslutningerne i en travl hverdag. Det rum skaber ledelsescoaching. Mød to ledere, som bruger det til at blive klogere og bedre til ledelse.
7 min.
To kollegaer fra LB forsikring går en tur for at få en pause

I årevis har vi glemt de reelle pauser på kontoret. Men pauser bør være lederens strategiske værktøj

Et forsøg blandt travle kontormedarbejdere har vist, at især én type pause giver højere humør og bedre kundeservice.
15 min.
Martin Skou Heidemann og medarbejder Sidsel Boet
BÆREDYGTIG LEDELSE

Det skal være slut med lumre bemærkninger og letpåklædte damer i skurvognen

I Martin Skou Heidemanns tømrervirksomhed er målet, at der skal være minimum 25 procent kvindelige lærlinge. Derfor er der nultolerance overfor sexistiske kommentarer, og de nøgne damer er taget ned fra væggen i skurvognene.
17 min.
Sommerlæsning
Inspiration

Her er bøgerne 10 markante ledere skal læse denne sommer

I tvivl om hvad du skal læse i sommerferien? Her er inspiration fra 10 topledere, der allerede har pakket læsestof til stranden. Fra strategieksekvering over lyrik og skilsmisser til en klassiker fra 1943.
9 min.
Henrik Stenmann og medarbejdere til møde
Bæredygtig Ledelse

Her var de først med den fire dages arbejdsuge. Sådan skar de fredagen væk med succes

Henrik Stenmann startede med en drøm om at give sine medarbejdere en 30 timers arbejdsuge til samme løn. Grundig research, dataanalyse og en teknik opkaldt efter en tomat fordoblede næsten medarbejdernes produktivitet og øgede livskvaliteten.
21 min.