I maj ramte inflationen hele 7,4 procent i forhold til samme måned sidste år. Det er ifølge de seneste løntal over dobbelt så meget som lønstigningen for ledere i det private, så din realløn er højst sandsynligt faldet.
Lad mig på den baggrund komme med et gæt: Du vil gerne have mere i løn.
Det er helt forståeligt, og ifølge ledelsesrådgiver og ekspert i lønforhandling Bjarne Henning Jensen fra Lederne er det slet ikke urealistisk. Men ikke på grund af inflationen i sig selv. Der er noget andet på spil, og Bjarne Henning Jensen har fem gode råd til, hvordan du lykkes. Dem kommer vi til.
Inflationstallet på 7,4 procent er ikke et udtryk for, at alting er steget lige meget. Den såkaldte kerneinflation, som viser stigningen i forbrugerpriserne uden energi og ikke-forarbejde fødevarer er ”kun” på 4,4 procent, så hvis du ikke fyrer med naturgas eller spiser masser af smør, er du altså mindre hårdt ramt – og begynder eksempelvis brændstofspiserne at falde, vil din realløn stige igen, uanset om du lykkes med at få en lønstigning eller ej. Alene derfor kan du ikke bruge inflationen til at få en permanent lønstigning, der matcher priserne lige nu.
Ikke desto mindre er lønpresset er realitet, og som leder er der en god sandsynlighed for, at du allerede har mærket det fra dine medarbejdere.
En undersøgelse blandt 1.186 medlemmer af Lederne viser, at 79 procent mener, at inflationen har ført til et større ønske om højere løn fra deres medarbejdere. Og ikke nok med det. 51 procent af lederne forventer helt eller delvist at efterkomme lønkravet fra de ansatte. Fordi der er mangel på arbejdskraft.
Derfor kan du også som leder kræve mere i løn. Du er nemlig – præcis som ingeniører og andre specialister– en eftertragtet nøglemedarbejder, der kan finde et andet job, hvis dine egne krav ikke bliver mødt.
»Virksomhederne skriger efter arbejdskraft i øjeblikket. Det giver medarbejdere såvel som ledere utroligt gode kort på hånden til at vælge og vrage mellem tilbuddene. I sidste ende kan prisen for at give dig lønforhøjelse blegne, i forhold til at risikere at du smutter. For det koster ganske enkelt ordrer og produktion,« siger Niklas Praefke, der er cheføkonom i Lederne.
Dermed til det, du har ventet på. Bjarne Henning Jensens fem gode råd til hvordan du kan bruge den økonomiske situation for øjeblikket til selv at få mere i løn: