»Jeg troede det var min skyld. Jeg troede jeg havde sagt noget. Gjort noget. Et eller andet, siden han troede, at det var okay at gøre sådan«.
Ordene er Therese Philipsens. Den tidligere journalist og studievært på TV2, som er blandt de kvinder, der modigt trådte frem og fortalte om krænkelser på tv-stationen i dokumentaren Metoo - Sexisme bag skærmen. Krænkelserne var så hårde, at Therese Philipsen endte med at gå så længe med tankerne om, at det var hendes egen skyld, at hun til sidst var tæt på selvmord.
Hvordan ville du have det, hvis det var en af dine medarbejdere, der var blevet krænket, og fortalte sådan? Du ville sandsynligvis være dybt chokeret og tage afstand fra krænkerne.
Men hvad ville du gøre ved det?
Og hvad ville du gøre, hvis det var en af dine lederkolleger, eller din chef, som var krænkeren?
Hvis du ikke ved, hvad du skal svare på disse spørgsmål, anbefaler jeg dig at bruge resten af december måned til at få styr på det. Ignorance eller manglende omhu i denne sammenhæng vil nemlig være fuldstændig uacceptabel i 2022.
Handlingerne bag ordene i TV2-dokumentaren er uhyggelige, og at sådan noget overhovedet kan ske, er så vanvittigt, at man næsten ikke forstår det. Men mange lignende overgreb er sket, og sker stadig på andre arbejdspladser, og lederne er de eneste, der for alvor kan ændre kulturen væk fra det.
Skrupelløs ledelse
Det var som bekendt Sofie Linde, der i august 2020 satte gang i anden bølge af #metoo herhjemme. Som blev fulgt af én lang styrtsø af hændelser og vidnesbyrd, der viste det tragiske omfang af det ledelsessvigt, som lå bag alle sagerne.
Det gik og går naturligvis mest udover de direkte ofre. Men faktisk gør det alle medarbejdere til ofre, fordi de er tvunget til at leve i et afstumpet miljø, hvor mennesker anses for at være en teknisk ressource, som ledelsen ejer på alle parametre og kan bruge efter eget forgodtbefindende. Derfor handler det også om frygt, magtmisbrug, respektløshed og en generel dehumanisering af medarbejderne.