Coronakrisen er den største stressfaktor i år
I undersøgelsen giver lederne giver udtryk for, at deres egne forventninger og ambitioner er blandt de ting, der stresser dem mest. Mange giver desuden udtryk for, at de synes, det er stressende at skulle tage stilling til andre menneskers personlige problemer i deres arbejde.
Coronakrisen er imidlertid den signifikant største årsag til stress blandt lederne. Sammenligner man med en tidligere undersøgelse fra Lederne tilbage fra 2017, synes coronakrisen at fylde så meget, at øvrige stressfaktorer – såsom manglende klare mål for arbejdet, konfliktfyldte relationer med chefen og manglende balance mellem arbejdsliv og privatliv – ikke fylder lige så meget på stresskontoen som tidligere.
»Det er helt naturligt, at andre ting fylder mindre, når vi har så stor en krise som nu. Mange oplever usikkerhed omkring fremtiden. Kan virksomheden overleve? Skal vi fyre folk? Skal vi omlægge til helt andre opgaver? Det er store spørgsmål, som lederen ikke normalt skal forholde sig til på daglig basis. Samtidig skal de også rumme og håndtere deres medarbejderes usikkerhed, der bunder i de samme spørgsmål«, siger Signe Tønnesen.
Det er derfor vigtigt, at arbejdspladsen og topledelsen har fokus på at støtte lederne i deres arbejde og understøtter fællesskabet på arbejdspladsen, så den enkelte leder ikke oplever at stå alene med disse store opgaver.
»Virksomheden kan understøtte lederens opgave ved hjælpe med de praktiske ting som indretning af hjemmekontoret, digitale personaleaktiviteter samt den daglige samtale på tværs af afdelingerne. Men de skal også sørge for at klæde lederen ordenligt på til de nye arbejdsvilkår med viden og værktøjer om distanceledelse og blended working«, afslutter Signe Tønnesen.