Rollemodel for ledelsesløs organisering
Da hun landede på JAC for små 10 år siden, havde hun været leder i otte år, og var allerede dengang meget optaget af, hvordan man forløser det fulde potentiale i de mennesker, man arbejder sammen med. En tankegang, siger hun, der udspringer af hendes opvækst i et kollektiv og studierne på RUC, hvor opgaver ofte løses i grupper.
»Jeg har altid været inspireret af at nedbryde hierarkiet og dele magten. Det er mere et menneskesyn, end det er en meget tung ledelsesfilosofi. Det er en forståelse af, hvordan folk skaber værdi sammen, når de ikke er underlagt et hierarki«.
I dag er JAC - med Ann-Christina Matzen Andreasen som en meget synlig talskvinde - blevet den lovpriste rollemodel for ledelsesløs organisering. JAC har tre gange i træk vundet prisen som Europas bedste offentlige arbejdsplads. Og i sidste uge blev centret i Gentofte kåret til Danmarks Bedste Arbejdsplads for andet år træk.
»Det er svært at begribe, at det sker i virkeligheden. Vi slog en Danmarksrekord i arbejdsmiljø i dag. Det er ikke set før, at en offentlig virksomhed to år i træk løber med prisen som Danmarks Bedste Arbejdsplads,« lød det fra en begejstret Ann-Christina Matzen Andreasen, da prisen blev fejret med champagne og konfettikanoner.
30 procent lavere sygefravær
Det er lidt af en bedrift i sig selv at skovle så mange priser ind, men Ann-Christina Matzen Andreasen er meget mere optaget af, at centeret har rigtig gode tal, når det gælder den generelle trivsel og sygefravær.
»Hvis vi benchmarker med lignende virksomheder indenfor socialområdet, så har vi 30 procent lavere sygefravær. Vi har også et meget lavt sygefravær, der skyldes stress. Det ligger på to procent sygemeldte i hele organisationen, og det er uhørt lavt indenfor et så følelsesmæssigt højt belastet område,« siger Ann-Christina Matzen Andreasen og tilføjer:
»For mig siger det noget om, at folk ikke bliver syge af at være her«.
’Selvstyret’ indebærer også, at de ansatte selv udarbejder virksomhedens strategi og prioriterer økonomien. Og når et af de i alt 21 teams i JAC skal ansætte nye medarbejdere, er det de ansatte selv, der bestemmer, hvem de nye kolleger skal være. Ledelsens opgave er at facilitere og få gjort ansættelsesprocessen så skarp som muligt.
»Hvis jeg er med til at facilitere en ansættelsessamtale, ruller jeg væk fra bordet, når beslutningen skal træffes og siger: ’Jeg glæder mig sindssygt meget til at se, hvem I ansætter’. Jeg forlader simpelthen lokalet«.
Du antyder ikke diskret, at nummer to kandidat var mest interessant?
»Nej, for så var vi jo lige vidt. Det handler jo om, at medarbejderne skal ansætte nogle, som de har god kemi med, og ikke en som jeg synes er fed«.