Berøringsangst og tavshed
Hvis ikke sorgen får lov at være til stede, kommer tavshed til at lægge sig som en lammende dyne over organisationen, og den medarbejder, der har lidt et tab, vil komme til at føle sig forkert og utilpas.
»Det værste er at tie og lade som ingenting. Så bliver det virkelig akavet, og den berørte kan føle sig ramt af social isolation. Medarbejderen kan få indtryk af, at ingen interesserer sig for ham eller hende,« siger Lena Boel.
Lederen skal markere over for medarbejderne, at åbenhed og omsorg over for den ramte medarbejder er vigtigt. Mange vil automatisk gå på listefødder og være bange for at træde ind i en privatsfære, hvor alt er ultrafølsomt.
»Det er svært for os at tale om død og kritisk sygdom, og at se folk gå i stykker. Men uanset hvad, kan man jo ikke tage smerten og sorgen væk og mine erfaringer er, at hvis man har mod til at spørge, så modtages det positivt. Den berørte kan altid sige: ”Det har jeg ikke lyst til at tale om”,« siger Lena Boel.
Som at få revet huden af
Frygten for at bevæge sig ind i en privatsfære, hvor man ikke synes, man hører til, har Naja Amelung selv oplevet. En af hendes kolleger kunne slet ikke se hende i øjnene, da hendes far døde pludseligt og tidligt.
»Han vendte sig om og gik, da han så mig. Han var ellers en af dem, jeg troede, kunne magte det bedst. Men han undgik mig. Så måtte jeg selv hen og sige: ”Jeg er ok”. Han kunne slet ikke se mig i øjnene. Men han blev glad over, at jeg kom. Måske også lidt pinligt berørt,« siger Naja Amelung.
Til gengæld var hun så tryg i virksomheden, at hun selv kunne tage teten og melde ud, at man godt måtte spørge til hendes tab. Også selvom hun var helt hudløs efter faderens død.
»Da jeg kom tilbage efter bisættelsen, gik jeg nøgen ind af døren. Fuldstændig skrællet. Det føles jo som om, man har fået revet huden af, eller som om man har for lidt tøj på. Men jeg havde gode relationer til mine medarbejdere og min egen leder, så det var et trygt rum, og jeg måtte godt være ked af det.«
Her er vi ved kernen i, hvordan man, ifølge både Lena Boel og Naja Amelung, bedst bearbejder sorg: Stærke relationer og en åben kultur i virksomheden er med til at bære berørte medarbejdere igennem en sorgfase.