Selvstændig tænkning giver fordel
Selvom Iver Huitfeldt hverken er det mest moderne eller slagkraftige krigsskib i den internationale flåde, som fregatten indgår i, har besætningen ifølge Henrik Ryberg en fordel i evnen til at tænke selvstændigt og træffe gode beslutninger hurtigt, som udover opvæksten i det danske skolesystem stammer fra en kultur, som Søværnet og resten af det danske forsvar går meget op i.
»Vores folk er opdraget og uddannet til selv at finde løsninger på de opgaver, de står overfor. Og de er vant til at håndtere meget brede ansvarsområder. Jeg er overbevist om, at det giver os en fordel i forhold til andre nationer, også i skarpe situationer, og så betyder det helt lavpraktisk, at vi ikke behøver så mange folk til at løse opgaverne, for eksempel på vores fregatter,« siger Henrik Ryberg.
Flådechefens daglige tjenestested er Flyvestation Karup, Danmarks største militære arbejdsplads, hvor 3.500 mennesker har deres daglige gang, og hvor de tre værnskommandoer har hjemme: Flyverkommandoen, Hærkommandoen og Søværnskommandoen.
Nogle gange arbejder han fra Holmen i København i en bygning, der emmer af flådens 500-årige historie. Så når han om formiddagen får en detaljeret briefing om Iver Huitfeldt-missionen, foregår det på et kontor, hvor han er omgivet af mannequinfigurer i admiralsuniformer, sabler og sværd på væggen og mange andre historiske effekter, som for eksempel kanonkugler fra historiske søslag, herunder fra slaget ved Helgoland 9. maj 1864. Ifølge Henrik Ryberg vandt flåden dengang et stort søslag mod tyskerne, og selv om Danmark tabte krigen tre dage senere, markerer man stadig datoen i Søværnet.
Traditioner og markering af historiske begivenheder fylder fortsat rigtig meget. Også selvom de tider, hvor Danmarks flåde regerede over store dele af Europa, for længst er forbi. Ligesom resten af forsvaret har Søværnet de senere år været underlagt hårde besparelser, og Henrik Ryberg afventer lige nu – sammen med cheferne for de andre værn – i spænding, hvordan politikerne vil bruge de rundt regnet 155 milliarder kroner, der er sat af til oprustning de kommende 10 år. Og hvor hurtigt pengene skal bruges.