Styrken i kroppen
Birgitte Degenkolv får energi af at gå, og vi går med hende på en tur ved hendes hjem i Nivå. Vejret er omskifteligt, januar-agtigt. På en time har det både haglet, himlen har været sort, solen har skinnet og lige nu blæser det på den der særlige lede måde, ind under huer, jakker og vanter.
Birgitte Degenkolv elsker turene langs vandet, hvor man kan se horisont og fange lysets forskellige nuancer. Hendes mand igennem alle årene er hobbyfotograf, og når de går ture, stopper han jævnligt op for at indfange lyset igennem linsen. Hun tager villigt pauserne med ham, det giver dem tid til at tale sammen og til at suge naturen ind. Hun kan godt lide at sætte tempoet ned, og hun kan godt lide at være til stede i det, der er lige nu. Det er en af de måder, hun lader op på. Det er en af hendes hemmelige tricks, der gør, at hun står solidt. Blæsten tvinger lidt én til at samle sig i sin krop. Så man kan stå imod den. Det er noget af det, hun kan lide ved blæsevejr, det får hende til at mærke sin indre styrke.
»Så mærker jeg, hvor stærkt jeg egentlig står på mine fødder, og det er jo den styrke, jeg trækker på i alle de her krisesituationer«, siger hun smilende.
Som i sommer, da smittetallene endeligt var faldet, men nye problemer ulmede. Hun havde udsigt til et efterår med endnu en covid-bølge, strejkende og utilfredse sygeplejersker efter forhandlinger, der ikke førte nogle vegne, og et nedkørt personale, der havde krisehåndteret i halvandet år.
Det vigtigste her blev ifølge Birgitte Degenkolv at samle op på, hvad der virkede og ikke virkede. Og så gøre noget ved det. Også selvom det krævede, at hun var åben og turde indrømme fejl i nogle af de beslutninger, hun havde været med til at træffe tidligere.
»Jeg bruger mit netværk, jeg spørger folk omkring mig, hvad de synes. Det er det, der gør, at jeg kan være i det her arbejde. At jeg altid ved, at jeg træffer mine beslutninger ud fra det vidensgrundlag, jeg kan skaffe, på den tid, jeg har«.
Mens nogle ledere måske ville have brugt sommerens smittepause på at forberede en masse nye strategier, havde Birgitte Degenkolv et andet fokus, som hun holdt fast i, også da smittetallene igen begyndte at stige.
»Det vigtigste var at møde mine ansatte med den overbevisning, at vi kommer godt og sikkert igennem det her. Det er klart, at det også kan slide på mig at skulle finde den tro frem, når meget peger på det modsatte,« siger hun.
Bølge tre på retur
Nu hvor smittebølgen igen er på retur, restriktionerne ophævet og krisen i høj grad overstået, for denne runde, er den vigtigste indsigt Birgitte Degenkolv har fået med sig, at vi alle begår fejl. Og på Birgitte Degenkolvs hospitaler kan fejl være fatale. Patienter kan dø. For at overleve som topchef og menneske, er det derfor vigtigt at bevare den fulde tro på, at alle gør deres bedste i alle situationer.
»Det kan lyde naivt, sådan skal det ikke opfattes. Vi gør vores bedste ud fra de forudsætninger og den viden, vi har«.
Hun nævner igen de mange patienter, der døde uventet og pludseligt under den første bølge, fordi det var en ukendt sygdom, som ingen havde erfaring med at behandle, og symptomerne udviklede sig anderledes, end nogen havde set tidligere.
»Det tog så hårdt på personalet, det var voldsomt,« siger hun.
Personalets udfordring var, at de i starten ikke vidste, hvordan de skulle behandle patienterne på den bedste måde. Som sådan en klassisk krise i form af en situation, som man ikke kan være tilstrækkeligt forberedt på. Men som man kan lære af, ligesom man kan lære af alt andet.
»Når jeg har været til et godt møde, tænker jeg: Hvad gjorde, at det møde gik godt? Hvad gjorde jeg, som fungerede? Det samme gælder, når det går dårligt. Ikke for at slå sig selv i hovedet, men for at blive klogere,« siger Birgitte Degenkolv.
Så hvordan har hun det nu, efter over to års krisehåndtering?
»Jeg har set, hvor meget vores sundhedssystem står sammen og hvor dedikeret personalet er. Det gør mig meget stolt«.