Kan du kræve, at dine medarbejdere bliver vaccineret?
Corona

Kan du kræve at dine medarbejdere bliver vaccineret?

5. august 2021

Dine medarbejdere er på vej tilbage efter coronahjemsendelser og sommerferie. Men hvad gør du, hvis nogle af dem ikke vil lade sig vaccinere?

Gå til Action card

Langt de fleste af os tager glad og gerne imod tilbuddet om et vaccinestik i armen. Og som leder forventer du sikkert, at dine medarbejdere takker ja til vaccinen, som beskytter ikke blot den enkelte, men også arbejdspladsen og hele samfundet mod corona.

Men hvad nu, hvis en medarbejder siger nej tak til vaccinen? Kan du som arbejdsgiver kræve, at dine medarbejdere bliver vaccineret?

Svaret er egentligt nej. Men der findes en gråzone.

Sådan lyder meldingen fra Rikke Agervig Helles, som er teamchef og advokat i Ledernes Hovedorganisation.

»En arbejdsgiver kan som udgangspunkt ikke kræve, at medarbejdere bliver vaccineret mod Covid-19. En vaccine må anses for at være et såkaldt invasivt indgreb, fordi huden jo punkteres – og det ligger uden for ledelsesretten,« siger Rikke Agervig Helles.

Kræver ny lovgivning

Det er altså som udgangspunkt slet ikke muligt at kræve, at dine ansatte bliver vaccineret, inden de igen får adgang til kontoret eller fabrikken eller får lov at køre ud for at møde kunderne, siger Rikke Agervig Helles.

»Det vil kræve ny lovgivning, hvis arbejdsgivere skal kunne kræve, at deres medarbejdere bliver vaccineret. Ligesom tilfældet var, da retten til at kræve test af medarbejdere blev besluttet ved lov i november sidste år,« siger Rikke Agervig Helles.

Sagen kompliceres af, at et krav om vaccination skal være sagligt og driftsmæssigt begrundet. For eksempelvis hvis der er tale om hospitalsmedarbejdere, der kan smitte patienter, som ikke kan blive vaccineret selv. Og så skal kravet skal være proportionalt. Det vil sige, at arbejdsgiveren skal kunne dokumentere, at samme resultat ikke kan opnås ved mindre indgribende midler, som eksempelvis brug af visir og afstand.

Men selv hvis de betingelser er opfyldt, kan arbejdsgiveren – som reglerne er i dag – altså ikke tvinge medarbejderne til at rulle ærmet ned og tage imod et stik.

Rikke Agervig Helles

Rikke Agervig Helles er advokat og teamchef i Ansættelsesretlig afdeling

Hun har speciale i konkurs- og ansættelsesret og har været ansat hos Lederne siden 2017

Fold ud

Masser af gråzoner

Alligevel er juraen ikke klokkeklar, for der findes hverken nogen retspraksis eller konkrete sager at læne sig op af, siger Rikke Agervig Helles.

Og derfor er der også en række gråzoner: For hvad nu, hvis en medarbejder ikke kan udføre sit arbejde uden vaccination?

Det kunne for eksempel være rejsende sælgere, hvor flyselskabet eller landet, man rejser til, kræver vaccination. Eller hvad med ansatte i produktionen, der producerer varer til eksport, hvor modtagerlandet kræver, at de ansatte hos leverandøren har fået vaccinestikkene?

Her er juraen ikke tindrende klar.

»Når nu arbejdsgiveren ikke kan kræve vaccination, kan man forsøge at finde et andet arbejde, som den pågældende medarbejder kan udføre uden at være vaccineret. Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan det i sidste ende betyde, at arbejdsgiveren må opsige medarbejderen. Om en sådan opsigelse er berettiget eller ej, afhænger så af, om man kan dokumentere, at man har forsøgt at omplacere medarbejderen til et andet arbejde, og at det har vist sig umuligt,« siger Rikke Agervig Helles.

Delikat balancegang

Men når nu et egentligt krav om vaccination ikke er en mulighed, hvad gør du så, hvis en af dine medarbejdere er hardcore anti-vaxxer?

Erhvervspsykolog og forfatter Vibeke Lunding-Gregersen fra Mindwork kan sagtens forstå, hvis du som leder bliver irriteret og frustreret over en medarbejder, der bare ikke vil tage imod stikket.

»Men jeg tror, det er vigtigt at håndtere det her spørgsmål forsigtigt og med stor omtanke. Der er tale om et emne, der er privat for mange – og hvor der er store værdibaserede følelser på spil. Der kan jo være mange grunde til, at mennesker ikke vil lade sig vaccinere, lige fra fra helbredsmæssige betænkeligheder til det helt ekstreme segment, hvor konspirationsteorier spiller ind,« siger Vibeke Lunding-Gregersen.

Vibeke Lunding Gregersen er erhvervspsykolog

Vibeke Lunding-Gregersen

Vibeke Lunding-Gregersen er autoriseret og specialistgodkendt psykolog samt autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Hun er administrerende direktør i Mindwork og forfatter til bøgerne Hjernen på overarbejde og Kort & godt om compassion.

Fold ud

Hendes råd til dig og din virksomhed er at opfordre medarbejderne til at lade sig vaccinere, og slå på den fælles interesse i at sikre et sundt arbejdsmiljø og undgå smittespredning.

»Men det skal gøres på en så tilpas afbalanceret facon, at man ikke stigmatiserer de få ansatte, der måtte være hårdnakkede modstandere. Som ledere skal vi være opmærksomme på, at der i situationer, hvor der er stærke holdninger og følelser på spil, hurtigt kan opstå eksklusionsmekanismer og dem/os-grupperinger på en arbejdsplads. Når det sker, har det både betydning for det psykiske arbejdsmiljø og dermed medarbejdernes trivsel. Men det har også betydning for performance – og dermed for forretningen,« siger Vibeke Lunding-Gregersen.

Hvad gør man så i en situation, hvor en medarbejder simpelthen ikke kan udføre sit arbejde, fordi det eksempelvis kræver rejser til lande, hvor vaccine er et krav?

»Så må man indkalde til en en-til-en-samtale og tænke i midlertidig omplacering eller lignende. I sidste ende kan det jo så blive et arbejdsretsligt spørgsmål, hvor man må forsøge at hjælpe den ansatte videre bedst muligt. Men jeg tror og håber, at vi vil se meget få af den slags sager,« siger Vibeke Lunding-Gregersen.

Andre artikler om ledelse under corona

Rasmus Meyer går på stranden

26-årige Rasmus har skabt en lederkarriere i Sierra Leone

Rasmus Meyer var bare 22 år, da han blev udnævnt til landechef for det danske shippingselskab OBT i Sierra Leone. Siden da er både omsætning og medarbejderskare firdoblet. Den autodidakte leder har skabt en arbejdsplads med plads til både kulturforskelle og fejl.
12 min.
Petter Storedalen

Hotel- og rejsekongen blev ramt af den perfekte storm. Her er hvad du kan lære af ham om kriseledelse

En af Nordens mest succesrige forretningsmænd, den norske milliardær Petter Stordalen, der blandt andet ejer rejseselskaberne Spies og Ving, røg til tælling, da corona-krisen sendte hans imperium i lockdown. I et interview med Lederstof.dk fortæller han, hvorfor ledelse i en krisetid handler meget mere om mennesker end om penge - og om vigtigheden af at vise tillid, sårbarhed og åbenhed.
14 min.
Gennem kriseledelse har Den Blå Planets direktør Jon Diderichsen afværget et økonomisk kollaps
Kriseledelse

»Når du står på kanten af afgrunden, er du altså nødt til at tænke ud af boksen«

”Køb blæksprutten Otto for en halv million kroner”, lød en af salgsannoncerne, da corona-krisen pressede Den Blå Planet, Danmarks Akvarium, helt ud i tovene. Igennem to års corona-kriseledelse har direktør Jon Diderichsen afværget økonomisk kollaps med ærlighed, humor og masser af mod.
12 min.
Læs hvordan 5 topchefer har håndteret corona
Coronatid

Danmark genåbner: Det har 5 topchefer lært undervejs

Topcheferne for Coop, JYSK, Rigshospitalet, McDonald’s og GN Hearing har været igennem to helt vilde år.
11 min.
Lotte Thiim Bertelsen
Lederskabet

Sådan får du din ledergruppe til at fungere optimalt – også i en corona-tid

16 min.
Henrik Ullum er direktør for Statens Serum Institut
Ledelse med vilje

Henrik Ullum dumpede ned som topchef midt i pandemiens centrum

Direktøren for Statens Serum Institut gik fra 40 til over 1.000 medarbejdere samtidigt med, at han fik en nøglerolle i vores kamp mod corona.
37 min.