Langt de fleste af os tager glad og gerne imod tilbuddet om et vaccinestik i armen. Og som leder forventer du sikkert, at dine medarbejdere takker ja til vaccinen, som beskytter ikke blot den enkelte, men også arbejdspladsen og hele samfundet mod corona.
Men hvad nu, hvis en medarbejder siger nej tak til vaccinen? Kan du som arbejdsgiver kræve, at dine medarbejdere bliver vaccineret?
Svaret er egentligt nej. Men der findes en gråzone.
Sådan lyder meldingen fra Rikke Agervig Helles, som er teamchef og advokat i Ledernes Hovedorganisation.
»En arbejdsgiver kan som udgangspunkt ikke kræve, at medarbejdere bliver vaccineret mod Covid-19. En vaccine må anses for at være et såkaldt invasivt indgreb, fordi huden jo punkteres – og det ligger uden for ledelsesretten,« siger Rikke Agervig Helles.
Kræver ny lovgivning
Det er altså som udgangspunkt slet ikke muligt at kræve, at dine ansatte bliver vaccineret, inden de igen får adgang til kontoret eller fabrikken eller får lov at køre ud for at møde kunderne, siger Rikke Agervig Helles.
»Det vil kræve ny lovgivning, hvis arbejdsgivere skal kunne kræve, at deres medarbejdere bliver vaccineret. Ligesom tilfældet var, da retten til at kræve test af medarbejdere blev besluttet ved lov i november sidste år,« siger Rikke Agervig Helles.
Sagen kompliceres af, at et krav om vaccination skal være sagligt og driftsmæssigt begrundet. For eksempelvis hvis der er tale om hospitalsmedarbejdere, der kan smitte patienter, som ikke kan blive vaccineret selv. Og så skal kravet skal være proportionalt. Det vil sige, at arbejdsgiveren skal kunne dokumentere, at samme resultat ikke kan opnås ved mindre indgribende midler, som eksempelvis brug af visir og afstand.
Men selv hvis de betingelser er opfyldt, kan arbejdsgiveren – som reglerne er i dag – altså ikke tvinge medarbejderne til at rulle ærmet ned og tage imod et stik.