De fleste danskeres liste over højdepunkter, som i årets løb er blevet aflyst på grund af coronakrisen, er lang. Og nu kan mange føje endnu et arrangement til listen.
Virksomheder på stribe har valgt at aflyse den årlige firmajulefrokost, hvor ledere og medarbejdere mødes i festligt lag. Med samfundssind, forsamlingsforbud og almindelig sund fornuft kan en stor fest med snaps og dans ikke lade sig gøre.
Men mange ansatte har tilbragt en meget stor del af året langt væk fra kollegaerne, siddende foran en pc hjemme i stuen. Og selv om det fungerer fint i forhold til at få løst arbejdsopgaverne, så hører teamchef og ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt fra Lederne fra mange ledere, at medarbejderne savner fællesskabet på arbejdspladsen.
Derfor opfordrer han til, at du overvejer alternativer til julefrokosten frem for at skrotte planerne helt.
»Som leder må man ikke undervurdere den betydning, det har for medarbejderne at kigge hinanden i øjnene. Så nu, hvor julefrokosten så også bliver aflyst, er det vigtigt at tænke i alternativer, som kan styrke de sociale bånd og den sociale lim – naturligvis under hensyntagen til restriktionerne og den sunde fornuft«, siger Michael Uhrenholt.
Spørgsmålet er bare hvordan.
Ud at spise i små grupper
Michael Uhrenholt foreslår selv eksempelvis at invitere teams eller andre små grupper på maksimalt ti medarbejdere ud at spise sammen på en café eller restaurant.
Dermed får man mulighed for at se hinanden i øjnene samtidig med, at man – som han siger – »gør noget godt for samfundsøkonomien«.
»Alternativt kan arrangementet holdes internt i virksomheden med catering fra en lokal restaurant. Det vigtigste er, at man tænker ud af den traditionelle arbejdskontekst og i stedet ind i en social kontekst med respekt for det, som mange for tiden virkelig savner, nemlig muligheden for at snakke uformelt og hygge sig med kollegaerne i et par timer«, siger Michael Uhrenholt.
Netop løsningen med at spise sammen i små hold er blevet valgt på to af Danmarks store mediearbejdspladser. Ifølge MediaWatch holder Jyllands-Posten i år julefrokoster i hold af ti personer fordelt over flere dage enten i kantinen eller på restaurationer, og Ekstra Bladet har valgt samme model.
I de tilfælde, hvor afdelingerne eller redaktionerne tæller flere end ti, bliver de delt op i mindre enheder.
Catering fra kantinen
Hos Ammeraal Beltech Modular, som producerer bånd og kæder til transport af varer, er den store julefrokost for de 180 ansatte ændret til en anden variation af mindre forsamlinger. Her er planen små afdelingsarrangementer samt muligheden for at spise sildemadden derhjemme.
»Afdelingerne kan bestille julemad i kantinen og få den sendt ud. Vi har også en del ansatte, som arbejder hjemme, og for dem overvejer vi, om vi kan få kørt maden ud til dem«, siger HR-chef Lene Boe til Jysk Fynske Medier.
Gavekort til medarbejderens helt private julefrokost
Hos Dagrofa, som leverer fødevarer til blandt andet hoteller og pizzeriaer, kan alle medarbejdere i Dagrofa Foodservice og Logistik i stedet for julefrokosten se frem til at få et restaurantgavekort på 500 kroner. Det kan bruges på 30 forskellige restauranter landet rundt.
»Vi leverer fødevarer til restauranter, hoteller og kantiner i hele landet, og for dem er det et meget hårdt slag, hvis julefrokosten aflyses. Derfor vil vi gerne vise samfundssind og støtte erhvervet«, siger Peter Bruun, direktør i Dagrofa Foodservice, til Finans.dk.
Penge fryses ned
I Arbejdernes Landsbank har ledelsen besluttet sig for at udskyde, men ikke aflyse julefrokosten.
»Vi fryser det beløb, som normalt ville blive brugt på en stor fest, ned, og så har vi besluttet, at i det sekund, det igen bliver muligt og forsvarligt at holde en samlet julefrokost, tør vi pengene op igen«.
»Vi har samtidig opfordret alle ledere til at sikre, at der foregår noget socialt i de respektive afdelinger virtuelt for at holde samling på tropperne. Men den store fest må vente«, siger Peter Froulund, der er branding- og kommunikationsdirektør i Arbejdernes Landsbank.