For år tilbage var der et handelsteam i den danske energihandelsvirksomhed Danske Commodities, som havde en skidt indstilling. Sælgerne i teamet var mest optaget af deres egne bonusser, som de syntes, var for små, og de gad ikke rigtig tage de vagter, der var brug for. Danske Commodities’ personaleafdeling forsøgte flere gange at skifte ud i teamet, men lige meget hjalp det. Problemerne kom igen.
»Til sidst tog vi fat om nældens rod og udskiftede lederen, og først da fik vi en ordentlig sund kultur«, fortæller Dion Sørensen, som var personalechef i Danske Commodities dengang.
Farvel til en fluffy opfattelse
Eksemplet indeholder mindst tre af de budskaber, som Dion Sørensen selv og hans tidligere chef i Danske Commodities, Henrik Lind har på hjerte i deres nye bog om ledelse, Du er leder, ikke coach – ansvaret er dit:
-
Den bedste måde at påvirke kulturen på er gennem lederen
- Det er lederen, der har ansvaret
-
En leder skal kunne fyre ansatte, der ikke præsterer eller har de rette værdier
Det kan lyde firkantet i forhold til nogle af de andre ledelsesråd, du kan læse rundt omkring, men Henrik Lind og Dion Sørensen mener også, at der i litteraturen er kommet en lidt for rund opfattelse af, hvad ledelse er.
»Vi vil gerne udfordre nogle af de moderne ledelsesteorier, der ser ledelse mere rundt og fluffy – eller mere kompliceret – end vi mener, det er. I bund og grund handler det om, at ledelse er et stort ansvar, som du skal tage alvorligt«, siger Henrik Lind.
Hemmeligheden bag succesen
Henrik Lind var kun 29 år, da han i 2004 grundlagde Danske Commodities, som handler med el og gas. Firmaet voksede hurtigt, og i 2018 solgte han sit livsværk for cirka 3 milliarder kroner til norske Equinor. Dion Sørensen var med på rejsen i otte år af de fjorten år.
»Vi har tidligere ikke været særlig åbne om, hvad der egentlig foregik inde bag murene. Selvfølgelig var det Henrik, der så et hul i markedet og var i stand til at lægge en strategi. Men vi har sammen fundet frem til, at det afgørende element var at få skabt god ledelse og en stærk kultur«, siger Dion Sørensen.
God ledelse og stærk kultur er da også omdrejningspunktet for de syv discipliner, de to forfattere mener, at en leder skal mestre og kontinuerligt træne. De syv eksempler og værktøjer, er først blevet formuleret i arbejdet med bogen.
»De er ikke kun nogen, vi er lykkedes med, men i lige så høj grad nogen, vi er fejlet med. Det er altså ikke et forsøg på at sige, at vi er verdensmestre i ledelse«, siger Dion Sørensen.