Når du som leder skal tage imod en ny ung medarbejder i dit team – for eksempel en nyuddannet eller en studentermedhjælper – har du altid stor indflydelse på, at han eller hun får en god start på arbejdslivet. Og den rette start er også en afgørende forudsætning for, at arbejdspladsen hurtigt får sporet de unge medarbejdere ind på kulturen i virksomheden og forventningerne til deres arbejdsindsats og indstilling.
Det er der ikke noget nyt i, men i den kommende tid er det endnu mere vigtigt at have stort fokus på, at de nye på arbejdsmarkedet får den bedst mulige start. De unge, som har fået deres første job under corona-krisen eller er ved at afslutte deres uddannelse i denne tid, har været i en utroligt vanskelig situation. De studerende vil typisk have siddet mutters alene foran skærmen til online-undervisning uden den sociale interaktion, som man normalt har på en uddannelse. Og mange af dem, som er startet på et job, har måttet arbejde hjemme uden mulighed for at lære både arbejdspladsen, kollegerne og kulturen at kende på den måde, man normalt gør. Ja, for mange, som har fået nyt job det seneste års tid, vil der reelt være mange kolleger, faste rutiner og skikke på arbejdspladsen, som de slet ikke har stiftet bekendtskab med endnu.
Personligt synes jeg, at de unge på de videregående uddannelser – og for den sags skyld også ungdomsuddannelserne – er blevet urimeligt nedprioriteret i forbindelse med nedlukningen og genåbningen af Danmark.
De studerende har stort set ikke fået lov at komme på deres uddannelser i et år. Og det bliver ikke bedre af, at mange af både de studerende og de unge på arbejdsmarkedet bor alene i små lejligheder eller værelser, hvor det både socialt og fysisk har været meget trange kår under corona-nedlukningen. Tal fra Danica Pension viser eksempelvis, at antallet af psykologbesøg er steget markant i de seneste måneder blandt de yngre medlemmer af pensionsselskabet.