Optimistisk som sin bedstemor
Åge Hareides nære team bestod fra starten af en mor, far og bror. Hans far var sømand, og hans storebror gik i farens fodspor. Foldbold blev der ikke snakket meget om i hjemmet i bygden Hareid i Norge.
”Min far var meget optaget af, at jeg skulle finde en profession. Først da jeg blev træner, blev han interesseret i fodbold. Det betød noget for ham, at jeg blev leder, tror jeg.”
Opvæksten gav ham stærke værdier og en hvilken i sig selv. Somrene tilbragte han hos sin bedstemor, som han havde mange gode samtaler med, indtil hun døde som 102-årig.
”Min bedstemor blev enke, da hun var 30 år. Hun ar alene med en bondegård og to små piger, hvoraf den ene var min mor. Det var hårdt, men hun var et meget optimistisk menneske, og det prægede hun mig med. Hun lærte mig, at livet er svært, det er ikke for amatører, men man skal arbejde hårdt og opføre sig godt,” siger han.
Optimismen får Åge Hareide brug for flere gange i sin rejse med det danske landshold frem mod VM. Ikke mindst i efteråret 2016, hvor holdet vinder 1-0 over Armenien, men taber 0-1 mod Montenegro:
”Oktober-november 2016 var en hård tid. Jeg forsøgte at analysere kampene over for journalisterne, men de ville kun se på resultaterne. Og jeg er jo enig; resultaterne er de vigtigste, men som træner må jeg se bag om resultaterne. I fodbold bliver du nogle gange lidt hjælpeløs, når du skal forklare, at holdet er godt på vej, selv om det taber. Når du bliver bombarderet med kritik udefra, gælder det om ikke at miste troen. Jeg brugte rigtig meget tid på at fortælle spillerne, at vi var på rette vej.”
Helt konkret lægger Åge Hareide en analyse med to kolonner på bordet foran spillerne, en for kampen mod Armenien, en for den mod Montenegro. I kolonnerne står antal målchancer, antal indlæg, hjørnespark, pocession (hvor meget af tiden, man har bolden, red.). og så videre.
”Så spurgte vi spillerne: Hvilken af de her to kampe tror I, vi vandt? Tallene var så ens, at det næsten var skræmmende. På den måde kan fodbold være meget brutalt, man kan tabe et helt mesterskab på målstregen, og det har jeg også gjort.”
Trygge mennesker laver færre fejl
Hvor nogen ledere måske ville sende frustrationerne videre nedad på sine underordnede, går Åge Hareide en anden vej:
”Mennesker laver altid fejl, det må man regne med. Men når de er trygge, laver de færre. Danskerne har et fantastisk udtryk: At man spiller sig ind i heldet. Det gælder om at blive ved – gøre det samme igen og igen, til man spiller sig ind i heldet. Det gjorde vi. Jeg var helt sikker på, at med de talenter vi havde, skulle vi nok nå det.”
Åge Hareide går også op i at opbygge organisationen rundt om holdet med en teknisk stab, en fysisk træner og en assisterende træner med en vigtig funktion:
”Jeg plukkede Jon Dahl Tomasson som assistent, fordi jeg ville have en, der kendte danskerne endnu bedre end jeg. En, som havde været med i lang tid. Et dansk foldboldikon med en masse mål bag sig, som de yngste spillere kunne se op til. Jeg var optaget af symbolikken i det, at han kunne komme ind og tage dem med på den rejse. Udadtil var symbolikken også vigtig – hans navn ville give os styrke.”