Jette Nygaard-Andersen læner sig op af port udenfor
»Det at tage chancerne, når de byder sig, er måske den bedste måde at lære ledelse på. Det er ikke altid, at dine beslutninger viser sig at være de rigtige, men så lærer du af det,« siger Jette Nygaard-Andersen, der er CEO i den britiske bettingkoncern Entain. Foto: Nikolai Linares
Ledelse med vilje

Jette Nygaard-Andersen rejser fem dage om ugen som international topchef: »Hvis du har passionen, tæller du ikke timer«

Foto Nikolai Linares
30. august 2023

Fra mandag til fredag rejser Jette Nygaard-Andersen verden rundt som CEO for 30.000 medarbejdere. Kun i weekenden – som også byder på arbejde – er hun hjemme. Netop udlængsel og det at kaste sig ud i nye udfordringer, kendetegner hendes usædvanlige arbejdsliv.

Gå til Action card

Jette Nygaard-Andersen passer godt på sine – ikke sit – pas. Hun har to af slagsen, og selvom hun opbevarer dem i et etui, er de ved at være godt slidte. De to pas fortæller historien om et anderledes arbejdsliv.

»De symboliserer i høj grad mit liv,« siger hun i podcasten Ledelse med vilje fra Lederstof.dk.

Et liv, hvor arbejdsugen typisk begynder mandag morgen med en tur til lufthavnen og slutter om fredagen, hvor hun kommer hjem efter at have rejst rundt til nogle af de 40 lande, hvor den britiske bettingkoncern Entain er repræsenteret.

Siden 2021 har Nygaard-Andersen været CEO i virksomheden, der blandt andet ejer brands som Bwin, Partypoker og Ladbrokes og har 30.000 ansatte på fem kontinenter. Det er årsagen til de mange rejsedage, og der er flere grunde til, at det er en fordel med to udgaver af det rejsedokument, de fleste har i ét eksemplar.

Det slider på et pas at blive tjekket, stemplet og transporteret rundt i verden. Der er også en mere ‘strategisk’ årsag, for i visse lande kan det blive sværere at komme ind, hvis pas-betjenten opdager et stempel fra et land, der ikke er bliver set som venligsindet. Derfor sørger Jette Nygaard-Andersen med et slags lavpraktisk diplomati for, at stemplerne bliver fordelt mellem de to pas, så rejsetiden ikke bliver forlænget unødigt. For der er nok at bruge tiden på frem for at vente ved skranker i alverdens lufthavne, mens personalet skal tage stilling til, om et tidligere besøg i et andet land er problematisk for indrejsen. Endelig skal passet indimellem indleveres til myndighederne for at få visum til et land, og den ventetid fungerer heller ikke, når konstante rejser er en del af jobbet.

Det omrejsende arbejdsliv er en konsekvens af det, Jette Nygaard-Andersen kalder den vigtigste beslutning i karrieren: At arbejde internationalt. Den beslutning blev taget tidligt.

Jette Nygaard-Andersen går på en vej

Jette Nygaard-Andersen

Født 1968. Cand. Polit fra Københavns Universitet, 1992. Lederuddannelse fra Columbia University. Tidligere ansat hos bl.a. A.P. Møller Mærsk samt lederstillinger hos Accentureog MTG. CEO i Entain siden januar 2021. Bestyrelsesmedlem i Coloplast siden 2015

Foto: Nikolai Linares

Fold ud

Læren fra ‘Hr. Møller’
Allerede under sin første ansættelse efter cand.polit.-uddannelsen, i finansafdelingen hos A.P. Møller, blev hun bevidst om, at det kunne noget at være ambitiøs.

Hendes eget job bestod blandt andet i hver morgen at læse avisnyheder og analyser med relevans for virksomheden, skrive et overblik på én side, som hun skulle aflevere hos Mærsk Mc-Kinney Møller, eller blot ‘Hr. Møller’ blandt medarbejderne. Det foregik på topchefens kontor på 7. sal på Esplanaden ved Københavns Havn. Mens han læste notatet, ventede Jette Nygaard-Andersen på at høre, om hun skulle skrive noget uddybende, eller om hun var i mål med opgaven.

Det lærte hende noget om disciplin, og det lærte hende, at selv travle erhvervsledere, der skal overskue store virksomheder, samtidig bør have øje for detaljen. Derudover fik hun smag for et internationalt arbejdsliv. Hun så shipping-elever blive sendt ud i verden og få ledelsesansvar som 18-19-årige, og da hun efter fire år skiftede til Andersen Consulting, det senere Accenture, fik hun selv chancen for at komme ud. Det der opstod som en lidt tilfældig mulighed, skulle vise sig at blive definerende for hendes fremtid.

»Jeg fik et job som strategikonsulent, hvor vi blev sendt ud i verden, og jeg fandt meget hurtigt ud af, at jeg befandt mig utrolig godt i en international setting,« siger Jette Nygaard-Andersen om tiden, hvor hun tog rundt i verden for at rådgive bestyrelser og administrerende direktører.

»Det passede mig godt at arbejde med forskellige kulturer og virksomheder, at skulle kaste mig over nye udfordringer, og at alting foregik i utrolig højt tempo. Jeg elskede det, og det var vel i virkeligheden starten på det, du kan kalde min internationale karriere.«

Lige siden har rejseaktivitet og tempo været kendetegnede for hendes arbejdsliv. Hun siger selv, at hun aldrig har set sig tilbage.

»Jeg trives i den setting, og jeg tror, det har påvirket mig som menneske, men i virkeligheden også som den leder, jeg er i dag.«

Hun forstår, hvis det kan lyde udmattende at tage et fly hver mandag, fremfor en kort tur til arbejde på cykel eller i bil, men hun skaber sig en hverdag ved for eksempel at bo på de samme hoteller rundt omkring. Det betyder, at hun kender personalet og ved, hvor i kvarteret hun kan købe en god kop kaffe. Det bliver et home away from home, som hun kalder det. Samtidig er der balance med familielivet. Hendes mand, der tidligere også havde stor rejseaktivitet med sit job, arbejder i dag i Danmark, og det har altid været en base at komme hjem til Danmark efter arbejdsugen i udlandet.

»Når jeg kommer hjem til Danmark og familien hver weekend, så er det ligesom en sikker havn. Det er vel også derfor, at jeg har valgt, igennem alle årene, stadig at bo i Danmark.«

Jette Nygaard-Andersen står udenfor
»Det der med balance mellem arbejdsliv og privatliv er rigtig svært i et job som mit, og derfor er det vigtigt, at du kan lide det, men også, at kunne holde fast på sig selv. Det er jo op til dig selv at sætte grænsen og sørge for ikke at køre over grænsen,« siger Jette Nygaard-Andersen. Foto: Nikolai Linares

At have sig selv med
I januar 2021 blev Jette Nygaard-Andersen CEO i Entain, der beskæftigede cirka 21.000 personer på verdensplan. Et tal, der siden er vokset med godt 9.000. På det tidspunkt havde hun flere direktørstillinger bag sig, og hun havde i forvejen siddet i virksomhedens bestyrelse i lidt over et år, så hun kendte forretningen og opgaven. Alligevel var det noget andet, end hun havde prøvet før. Af flere årsager.

Entain opererer i en omdiskuteret branche med stor medieopmærksomhed. Det vakte ekstra opsigt, at Jette Nygaard-Andersen var den første kvindelige topleder i en af de store bettingvirksomheder – og en af ganske få kvinder i toppen af britisk erhvervsliv. Samtidig kræver jobbet intens dialog med myndigheder i mange lande og med de investorer, der putter penge i Entain. Det giver arbejdsuger, der ikke begrænser sig til mandag til fredag rundt om i verden, også weekenderne bliver taget i brug for den danske CEO.

Men de mange timer føles ikke som et offer.

»Det der med balance mellem arbejdsliv og privatliv er rigtig svært i et job som mit, og derfor er det vigtigt, at du kan lide det, men også, at kunne holde fast på sig selv. Det er jo op til dig selv at sætte grænsen og sørge for ikke at køre over grænsen. For mig fungerer det, fordi jeg ultimativt godt kan lide det, jeg laver. Jeg er passioneret omkring det. Jeg vil så gerne have at vores team vinder. Hvis du har den passion, så tæller du ikke timer.«

Det spiller også ind, at lederrollen, og alt hvad der følger med af arbejdspres, altid har været det, hun ville.

»Det har ligget helt naturligt til mig. Og jeg har fokuseret på at gøre det så godt, som jeg overhovedet kunne og samtidig mærke efter, om jeg i virkeligheden syntes, det var sjovt. Jeg tror, at hvis du ikke reelt også nyder det, du laver, og ikke mindst har det godt med dine kolleger, så bliver det meget svært på lang sigt. Du skal have dig selv med i det.«

Og det ved man ofte først, når man har prøvet det af, for eksempel at kaste sig ud i et nyt job, er hendes erfaring.

At være leder i en udskældt branche

De mange historier om ludomani har sat kritisk lys på virksomheder som Entain, der udbyder online-spil: Kan det forsvares, når nogle mennesker ryger ud i et spillemisbrug, der ruinerer dem? Jette Nygaard-Andersen kender naturligvis til kritikpunkterne:

»Ultimativt er vi jo en underholdningsvirksomhed, og det er vores ansvar at tilbyde en underholdningsplatform, der er sikker for vores kunder. De skal kunne stole på, at vi holder øje med, hvor meget de spiller. Vi bruger en avanceret teknologi baseret på AI, som gør, at vi i realtid kan sætte et sikkerhedsnet under dig som spiller. Det vil sige, at vi kan se, hvis din spilleadfærd begynder at udvikle sig på en måde, der ikke er sund. Det kunne være, at du begynder at spille meget midt om natten, eller at du, når du har tabt, spiller igen og igen for at løbe efter nogle af de her tab. Nogle gange sætter vi begrænsninger på, hvor meget du kan bruge inden for en given periode. Når det er sagt, så ser jeg ikke noget problem i at vi er en kommerciel virksomhed, hvor 99,7 procent af alle vores kunder spiller fuldstændig uden problemer, og de skal kunne fortsætte med at spille hos os. Men det er vores ansvar som virksomhed at sikre, at vi tager hånd om de 0,3 procent. For mig er der ikke noget etisk dilemma omkring det, for jeg ved, at vi som virksomhed gør alt, hvad vi kan.«

Hør mere om Jette Nygaard-Andersen syn på ambitioner, rejsedage og det at arbejde i et internationalt miljø i podcasten Ledelse med vilje.

Fold ud

Tag chancen
Skiftet til toplederstillingen i Entain var et stort skridt, men ikke noget, hun overanalyserede, for hendes tilgang er, at det gælder om at gribe mulighederne.

»Du lander i det, og så synes du enten, at det er fantastisk, eller også går du tilbage til der, hvor du kom fra. Nogle gange har jeg skullet have et lille push. Og jeg er taknemmelig for, at nogen har givet mig det skub. Andre gange har jeg som ung sagt til mig selv: ‘Det her føles rigtig ukomfortabelt, men hvad er det værste, der kan ske?’ Det at tage chancerne, når de byder sig, er måske den bedste måde at lære ledelse på. Det er ikke altid, at dine beslutninger viser sig at være de rigtige, men så lærer du af det.«

For eksempel var der lærdom at hente, da Jette Nygaard-Andersen var direktør i Viasat, der havde sikret sig rettighederne til den fornemste klubturnering inden for fodbold, Champions League.

»På et tidspunkt blev jeg opfordret til at lede det, vi dengang i 2010 kaldte for ’den nye digitale, interaktive forretning’, og det havde jeg ikke nogen forudsætninger for, men det var der heller ikke mange andre, der havde. Og det gik sådan set heller ikke så godt i starten.«

Viasat ville live-streame en fodboldkamp, men det endte galt og gav negativ medieomtale. Teknologien var simpelthen ikke klar i det, siger hun om streamingen, der endte med sort skærm. Og det vakte opsigt i et fodboldtosset land.

»Så vidt jeg husker, kom det på forsiden af Ekstra Bladet eller B.T. Så der lærte jeg på den hårde måde, hvor vigtig teknologi er for en underholdningsvirksomhed, og specielt digitale forretninger. Jeg følte mig vel lidt på ude på dybt vand, men der var et netværk omkring mig af rigtig gode og dygtige mennesker.«

Også i sit nuværende job har Jette Nygaard-Andersen oplevet, at man som topleder kan komme ud i situationer, hvor en beslutning viser sig at være forkert – eller at tempoet i beslutningsprocessen skulle have været et andet.

Jette Nygaard-Andersen læner sig op af rød bygning
»Det passede mig godt at arbejde med forskellige kulturer og virksomheder, at skulle kaste mig over nye udfordringer, og at alting foregik i utrolig højt tempo,« fortæller Jette Nygaard-Andersen. Foto: Nikolai Linares

Fail fast
Da Entain fik sin nye CEO i 2021 var det under den globale pandemi. Halvdelen af forretningen var lukket, mens den anden voksede hurtigt. En af de første opgaver for Jette Nygaard-Andersen var at vurdere, om kompetencerne i ledelsen stadig passede til strategien.

»Der skete rigtig mange ting på det tidspunkt. Jeg skulle tage nogle beslutninger om et nyt ledelsesteam, og der vil man jo som ny administrerende direktør gerne prøve at balancere forandring overfor kontinuitet.«

Jette Nygaard-Andersen stod med i en situation, hvor hun enten skulle give nogle folk mere tid til at vise, hvad de kunne byde ind med, og hvad de gerne ville, eller hun skulle hurtigt sammensætte et nyt team.

»I dag kan jeg godt overveje, om jeg skulle have sat det team hurtigere, midt i pandemien, fordi det at få sat det rigtige ledelsesteam, når der foregår store forandringer, gør hele forskellen. Det er en svær beslutning. Især fordi du har med mennesker at gøre. Ultimativt vil man gerne være sikker, men i bagklogskabens lys skulle jeg måske have hurtigere have fået nye ledere ind.«

Når en beslutning sig at være forkert i forretningssammenhænge generelt, gælder det for Jette Nygaard-Andersen om at sætte en ny retning hurtigt og kontant.

»Det er jo det, man kan kalde fail fast. At når du kan se, at det er ikke den rigtige beslutning, jamen så bliver du nødt til at ændre kurs, og det blev jeg jo nødt til at gøre rigtig håndfast og hurtigt. Men du lærer jo af det, og det er i virkeligheden det, der bringer dig videre som leder og som menneske. At du kan reflektere over de beslutninger. Hvorfor tog jeg dem? Hvilken vigtig information manglede jeg? Hvad kan jeg lære af det? Og så må man jo komme videre.«

Action Card

Jette Nygaard-Andersens 6 bedste råd til andre ledere

  1. Lyt mere end du taler. Aktiv lytning er en af de vigtigste færdigheder, du kan besidde. Det er den eneste måde at forstå et forretningsproblem på, og det hjælper med at opbygge relationer og tillid.
  2. Skub grænserne for din tankegang – vær nysgerrig, vær modig og kig hele tiden ud i omverdenen efter nye perspektiver og ideer, så du kan skabe bedre løsninger. Det flytter dig, dit team og din virksomhed fremad.
  3. Konstante forandringer er en nøglefaktor for at lykkes, når du står over for et miljø i hurtig bevægelse. Forstå hvorfor du skal ændre dig, find den bedste måde at gøre det på, omfavn det, og tilpas dig så hurtigt som muligt.
  4. Vær dig selv. Det er den eneste måde at være en ægte og autentisk leder på. Du kan ikke lade som om. At være autentisk som leder hjælper dig med at opbygge bedre relationer og forbedre ydeevnen.
  5. Omgiv dig med fantastiske mennesker, ansæt de bedste, giv dem empowerment og sørg for at fremme et miljø, hvor dit team kan være ærlige over for dig, selvom du ikke er enig. Det giver de bedste beslutninger og præstationer.
  6. At have det sjovt på arbejdet er så vigtigt. Du bruger meget af dit liv på at arbejde, så det er vigtigt, at du også har det sjovt og skaber et godt arbejdsmiljø for dem omkring dig.

Mere fra Ledelse med vilje

Ole Krogh Petersen står og læner sig op ad en væg udenfor
Ledelse med vilje

PFA-direktør siger nej til lange powerpoints: »Jeg har brug for noget short and sweet, som er nok til at træffe en beslutning«

Mere information fører ikke nødvendigvis til bedre beslutninger. Det mener administrerende direktør i PFA, Ole Krogh Petersen, der foretrækker en kort snak over telefonen frem for et langt møde.
47 min.
Signe Lopdrup står på Roskilde Festival
Ledelse med vilje

Roskilde Festivalens direktør: »Det er ikke mig, der bærer festivalen, det er fællesskabet«

Det kræver helt særlige lederevner at motivere og inspirere 30.000 frivillige ildsjæle, der en gang om året bygger en by på størrelse med Aalborg op fra bunden og skaber Nordens største musikfestival. Signe Lopdrups recept hedder ’fællesskabende ledelse’ – også selvom det tit er bøvlet og tager lang tid at nå frem til en beslutning.
45 min.
Johan Kirstein Brammer går ud på en bro
Ledelse med vilje

»Hvis du kommer alene i mål, fordi du har tabt alle andre bag dig, er du ikke lykkedes med noget som helst«

Johan Kirstein Brammers liv tog en skelsættende drejning, da han som 18-årig mistede sin mor. Det blev startskuddet til en hæsblæsende rejse mod erhvervslivets top, hvor han konstant søgte nye udfordringer og mere ansvar. Nu har den nye topchef i Tryg lært, at han indimellem også skal sætte tempoet ned.
41 min.
Torben Modvig står med refleksarbejdstøj mellem to betonvægge
Ledelse med vilje

Torben Modvig droppede specialistrollen, da han indså, at han som leder kunne gøre en meget større forskel

Topchefen i entreprenørvirksomheden Nordstern var egentlig på et helt andet karrierespor, da det gik op for ham, at han ville være leder. Han genstartede karrieren og nåede målet, men har stadig en ambition, han ikke har fået opfyldt.
47 min.
Peter Lauring kigger til siden
Ledelse med vilje

Manden bag milliardkoncernen, du næppe har hørt om: »Det betyder noget at gøre en indsats«

Det er fint nok at arbejde smart, men kun hvis du både arbejder smart OG dobbelt så hårdt som alle andre, skaber du resultater, siger Peter Lauring, der selv arbejder 65 timer om ugen.
41 min.
Rami Jensen sidder på en stol
Ledelse med vilje

Rami Jensen er ny topchef i JYSK: »Det har været min store livsinteresse at gå på arbejde«

For 30 år siden startede Rami Jensen som elev i JYSK. Nu vil han som koncernens nye topchef føre stifter Lars Larsens drøm om 5.000 butikker ud i livet. Ikke ved at lave store ændringer. Men med en stærk tro på konceptet, en pragmatisk tilgang til tingene og god gammeldags flid.
41 min.